China nieuwe zware concurrent voor Tesla?

Afgelopen week slaagde Tesla erin om de beurskoers ondanks de vele critici toch te laten stijgen boven de 300 USD. Naast de grote concurrentie van de klassieke autoconstructeurs dreigen nu ook Chinese bedrijven naaste concurrenten te worden.

De beurskoers van Tesla afgelopen week bevestigt het vertrouwen in het merk om ondanks de nog lage verkoopcijfers toch een mooie toekomt te kunnen brengen. Deze toekomst is echter nog steeds onzeker door de stijgende concurrentie door vele Europese en Japanse merken. Sinds kort komt hier echter nog een stevige concurrent bij, namelijk China, welke eveneens beschikt over grote budgetten om dit te verwezenlijken.

Het segment van de elektrische voertuigen wordt tot op heden gedomineerd door Tesla. Tegen 2020 komen daar echter belangrijke concurrenten bij waaronder BMW, Volkswagen, etc… . Dit door de strenger wordende Europese emissie-eisen waarbij de enige opties op termijn voertuigen zijn die worden aangedreven door elektriciteit en/of waterstof.

Daarbovenop kunnen de traditionele spelers terugvallen een op een goed uitgebouwde structuur met de mogelijkheid tot massaproductie. Ook zijn de financiële mogelijkheden van deze spelers zeer uitgebreid met een stabiele stroom van inkomsten. Dit is bij Tesla niet het geval welke tot op heden nog maar een beperkte inkomstenbron heeft.

Chinese investeerders strooien nu echter roet in het eten door samen te werken, dit gesterkt door een kapitaalstroom ter waarde van miljarden Euro’s. Ook de lokale markt (China) is niet te onderschatten waardoor deze Chinese merken bij de opstart direct een enorm groeipotentieel bezitten. In tegenstelling tot verleden is de Chinese kwaliteit ook verbeterd waardoor deze binnen enkele jaren wel degelijk een kans maakt op zowel de Europese als de Amerikaanse markten.

Deze Chinese bedrijven gokken ook op meerdere mogelijkheden, dit met behulp van investeringen in zowel de Europese traditionele fabrikanten als met behulp van overnames. Hierdoor wint men altijd en is de technologie voor handen om deze in eigen land te kunnen nabootsen. Net als in Europa is ook China van plan om de kaart te trekken van milieuvriendelijke alternatieven. Dit genoodzaakt door de dodelijke smog in vele Chinese steden waardoor het huidige beleid niet volgehouden kan worden. Er is dan ook grote steun vanuit de Chinese overheid om het wagenpark te vergroenen.

Bronnen:

http://www.cnbc.com