Zuid-Afrikaanse Rand volop op weg naar afgrond op korte termijn

De Zuid-Afrikaanse Rand is in vrije al na het downgraden van het land door ratingkantoor S&P. Met het downgraden tot de “junk”-status  is het land verder dan ooit verwijderd van de ooit voorspelde economische bloei.

De Zuid-Afrikaanse Rand liet opnieuw enkele procenten liggen na het downgraden van de munt tot de zogenaamde “junk”-status. Deze status betekent in de praktijk het stopzetten van investeringen. Daarbovenop zijn ook de economische vooruitzichten voor Zuid-Afrika negatief. Ironisch genoeg werd Zuid-Afrika enige tijd geleden nog beschouwd als de Afrikaanse tijger, een titel die nu veraf lijkt te liggen.

De volaliteit ten opzichte van de Euro en de USD ligt volgens forex-analisten tussen de 5% en de 20% de komende maanden. Op langere termijn verwacht men opnieuw een stabilisatie als de politieke rust is teruggekeerd. Deze politieke onrust ontstond na het ontslag van de minister van financiën van het land. Daarnaast werd ook een radicale economische ommezwaai aangekondigd. Niet bepaald een geruststellende boodschap voor beleggers.

Zuid-Afrika kampt naast de politieke onzekerheid ook met een zeer sterke ongelijkheid. Het overgrote deel van de bezittingen is in handen van de politieke elite. Een elite die daarbovenop grotendeels bestaat uit blanken waardoor racisme alom tegenwoordig is. Een herverdeling van deze bezittingen naar het voorbeeld van Zimbabwe is het allerlaatste wat de Zuid-Afrikaanse economie nodig heeft.

In Zimbabwe werd dit herverdeeld door het onteigenen en verdrijven van (blanke) grootgrondbezitters. Hierdoor stortte de economie in elkaar. Dit in combinatie met de enorme corruptie zorgde voor een hyperinflatie waardoor er na jaren van economische groei enkel nog een financieel moeras is achtergebleven.

Indien de wereldeconomie terug verder aantrekt kan de groei in Zuid-Afrika mogelijks terug profiteren van de ontginning van de aanwezige grondstoffen. Het land is rijk aan tal van grondstoffen waaronder platinum, magnesium, koper, steenkool, uranium, goud, zilver, titanium, beryllium, ijzererts, diamant, mangaan, … . Op wereldschaal is het land zelfs de grootste producent van platinum en chroom.

De ontginning van deze rijkdommen kan mits een goed economisch beleid zorgen voor een enorme voorspoed. Helaas is net dit laatste in vele Afrikaanse landen nog steeds een probleem. Hopelijk brengt de toekomst alvast enige stabiliteit en kan dit toch nog bereikt worden.

Bronnen:

http://www.cnbc.com