China en V.S.A. herzien handelsrelatie in positieve zin

De spanning tussen de Verenigde Staten van Amerika en China zorgt voor onrust op de handelsmarkt, er wordt gespeculeerd dat er weldra een soort van ‘handelsoorlog’ zou kunnen ontstaan tussen beide economische grootmachten. Zowel China als de Verenigde Staten van Amerika vermijden liever zulk scenario, China biedt de V.S.A. een ruimere toegang aan tot hun vleesindustrie en hun financiële sector.

Meer toegang tot de Chinese markt, of toch een deel ervan alleszins. Daarmee wilt China de V.S.A. ‘paaien’ om zo de verzuurde handelsrelatie wat te stabiliseren. De Chinezen geven de Amerikanen meer toegang tot hun financiële sector en de V.S.A zullen opnieuw rundsvlees kunnen exporteren naar China. Het Chinees importverbod, dat sinds 2003 actief is door de gekke koeienziekte, zal dus gedeeltelijk worden opgeheven.

De Verenigde Staten zullen op hun beurt de importheffingen op Chinese auto-onderdelen verlagen en meer bescherming bieden aan Chinese investeringen in de Amerikaanse economie.

Hiermee hopen beide partijen de gemoederen wat te bedaren want de spanning was de laatste tijd te snijden tussen China en de Verenigde Staten van Amerika. Er werd ook overeenkomen om de plooien in de handelsrelatie glad te strijken door middel van een 100-dagen plan. Er zal een grondige analyse gemaakt worden van de huidige handelsrelatie om werkpunten op te sporen.

Deze overeenkomst is het gevolg van een constructief staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan het adres van de Amerikaanse president Donald Trump. Het is de eerste keer dat beide heren elkaar in persoon hebben ontmoet en met succes blijkbaar. Volgens Chinees minister van Buitenlandse Zaken verliepen de gesprekken bijzonder goed en heerste er een ontspannen sfeer.

Het ziet er naar uit dat een handelsoorlog vermeden zal kunnen worden zolang beide economische grootmachten bereid zijn om constructief mee te werken aan deze vernieuwde handelsrelatie. Beide landen hebben hier baat bij, maar ook de wereldeconomie vermits we hier spreken over de grootste en tweede grootste economieën ter wereld.

Bronnen: FT, Newsmax, ChinaDaily

Foto: U.S. Dept. of Agriculture – Flickr