Euro-dollar: Waarop letten?

Waar gaan we naartoe met de euro-dollarverhouding. Moeilijk te voorspellen uiteraard, al zijn er wel enkele richtlijnen die in het oog moeten worden gehouden.

Wat kan de euro verzwakken?

  • De euro zal dalen tegenover de dollar wanneer de twijfels en risico’s binnen de Eurozone te kop opsteken. Zo zijn er de Franse presidentsverkiezingen. Kandidate Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National is niet echt Europees gezind. Wanneer zij de de verkiezingen wint (of gewoon maar meer kans toegedicht krijgt door peilingen) zal dit de Unie verzwakken. Uiteraard zijn er nog tal van andere verkiezingen die druk kunnen zetten en de Griekse schuldenkwestie die de kracht van de unie op de proef stelt.
  • De Brexit-onderhandelingen kunnen eveneens hun invloed hebben op het muntpaar. Europa is namelijk sterk economisch verbonden met het VK. Een harde Brexit zal zeker invloed hebben op de pond maar ook op de euro, meer dan op de dollar.
  • Ten slotte is het beleid van de ECB van het grootste belang. Indien zij langer en steviger stimuleren dan verwacht zal dit de eenheidsmunt lager zetten.

Wat kan de dollar verzwakken?

  • De dollar kan verzwakken wanneer de Federal Reserve besluit om de rente langer laag te houden, minder snel opwaarts bij te stellen dan de marktverwachtingen. Verder zal de manier waarop de balans wordt afgebouwd een impact hebben.
  • Het beleid van Donald Trump is van groot belang en heeft ook weer invloed op het beleid van de centrale bank. Als de president zijn stimulerende maatregelen voor de economie kan doorzetten (minder regulering voor de bankensector, infrastructuurwerken, belastingverlagingen) zal dit de inflatie aanwakkeren wat dan weer tot meer tapering door de Fed zal leiden en dus een hogere dollar. Het omgekeerde verhaal geldt evengoed. De markt heeft een hogere inflatie door Trump-maatregelen al voor een groot deel ingeprijsd. Wanneer het toch allemaal wat teleurstellend wordt zal die premie er weer afgaan en zal de dollar ook weer wat inboeten.
  • Donald Trump liet in het verleden wel al verstaan de dollar wat te duur te vinden. Zal hij hier werkelijk iets aan doen?

De vraag blijft of we naar pariteit gaan (op korte/middellange termijn). Die kans blijft zeer reëel.

Foto: belegger.nl, iex.nl