Krijgt Frankrijk extreme president?

Volgens de meest recente opiniepeilingen in Frankrijk wordt de kans op een populistische president groter. De Franse rente veert op.

De Europese beurzen sloten maandag zonder al te grote uitslagen, met uitzondering van de Franse markt. De CAC40 noteerde duidelijk in het rood. Verder is de spread tussen de Duitse en Franse rente hoger geworden. Frankrijk moet dus meer rente bieden om haar staatspapier te slijten.

De redenen zijn recente peilingen voor de presidentsverkiezingen. Daaruit blijkt de extreem-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon een reële kans te maken. De laatste peiling van Kantar TNS zet Mélenchon derdes met 18 procent. Marine Le Pen van het extreem-rechtse Front National en de gematigde kandidaat Emmanuel Macron halen beiden 24 procent. Vierdes staat François Fillon van de rechts-liberale partij ‘Les Républicains’ met één procentpunt minder dan Mélenchon.

De recente opmars van de extreem-linkse kandidaat is opmerkelijk.

De markten zijn er duidelijk niet gerust is, waar ze nog positief reageerden wanneer Macron goed uit de peilingen kwam zijn ze nu zenuwachtig. Zijn stijgende lijn in de ‘sondages’ werd immers een halt toegeroepen.

De kans op een tweede kiesronde waar enkel de twee extreme kandidaten (Le Pen en Mélenchon) overblijven wordt mogelijk en zou volgens de markten vooral ook een horrorscenario zijn.

De eerste ronde van de Franse verkiezingen vindt plaats op 23 april. De tweede rond staat gepland voor 7 mei.

Bronnen: Bloomberg, De Tijd, Kantar TNS

Foto: AFP