Opnieuw ruim 280 miljoen euro Europees geld voor Griekenland… of Duitsland?

Naast het miljardenreddingspakket voor de Griekse overheid heeft de Europese Investeringsbank (EIB) besloten om 280 miljoen euro te investeren in 14 Griekse luchthavens.

Het geld zal gebruikt worden om een lening te financieren aan Fraport Greece, de Griekse dochter van het Duitse Fraport AG, de operator van de luchthaven van Frankfurt.

In december 2015 verhuurde de Griekse overheid noodgedwongen 14 regionale luchthavens aan het Duitse bedrijf. Aan de spotprijs van 1.2 miljard euro mag Fraport in samenwerking met Grieks energiebedrijf Copelouzos de luchthavens voor 40 jaar uitbaten.

Het geld komt uit het EFSI-vehikel van de EIB, dat o.a. transportinfrastructuur met hoog risico moet financieren. Lees: de luchthavens zullen er piekfijn bijleggen en hypermodern zijn, maar men verwacht er weinig tot geen toeristen of bedrijven, en dus ook niet echt veel jobs.

Voor de Europese Unie is deze deal natuurlijk de voorbode van een economische renaissance in Griekenland. Maar is het wel verstandig om een land, dat dringend competitiever moet worden en moet innoveren, opnieuw onder te dompelen in een getypecaste rol als toeristische bestemming voor Duitse toeristen?

Opmerkelijk: ook de in Griekenland gevestigde Black Sea Trade and Development Bank stapt mee in de upgrade van de Griekse luchthavens. De regionale investeringsmaatschappij heeft belangrijke activiteiten in Oekraïne en Rusland.

Foto: Jody Claborn

Bron: NewEurope