Chinezen grepen voorlopig naast Eandis, maar geven de strijd om de Europese energie-distributie nog niet op

Dat de Chinezen hun zinnen gezet hebben op de Europese energie-infrastructuur is geen nieuws. In heel wat Europese landen probeert de Chinese overheid via hele of gedeeltelijke staatsbedrijven strategische aandelen te verwerven in Europese nutsbedrijven. In oktober 2016 sprong een deal tussen Eandis en Chinees staatsinvesteringsbedrijf StateGrid nog op de laatste nipper af.

Daarmee is de kous niet af. Ook in Oost-Europese landen zoals Hongarije en Roemenië roeren de Chinezen zich. Het Chinese CEFC (China Energy Company Ltd.) wil samen met lokale banken, het Italiaanse UniCredit en het Oostenrijkse Raiffeisen meestappen in een financieringsconstructie voor een Kazakse energiegroep die wil investeren in Roemeense energie-productie en -bevoorrading.

Op die manier zou CEFC 51% van de aandelen verwerven van het Kazakse KMG, en de activiteiten van het bedrijf op de Oost-Europese energiemarkt een aardige boost geven.

Geopolitiek-strategisch gezien is dat natuurlijk een probleem: zowel in het kader van de Europese energie-zelfvoorziening (Derde Energiepakket) als de spanningen in Oost-Europa lijkt het niet bevorderlijk dat een derde speler in het spel zich mengt.

Bron: NewEurope

Foto: