Junckerfonds steunt Belgische economie

Het Europese Fonds voor Strategische Investeringen of ook wel Junckerfonds heeft al heel wat projecten in ons land mogelijk gemaakt. Met geringe investeringen en garanties vanuit de Europese Unie worden heel wat extra private investeerder aangetrokken. 

Het EFSI, ‘European Fund for Strategic Investments’, werd door de Commissie Juncker opgericht om de investeringen en economische groei in Europa aan te wakkeren. Eind vorig jaar werd het programma verlengd tot 2022 voor een totaal investeringsbedrag van 630 miljard euro. Aan de hand van leningen kunnen infrastructuurwerken en KMO’s gesteund worden.

De Commissie verwacht voor al het geïnvesteerde publieke kapitaal een verveelvoudiging te bewerkstelligen door private investeerders die vertrouwen krijgen in een door Europa gesteund project.

Sinds 2015 zijn er al voor 34 miljard aan directe investeringen gedaan wat resulteerde in 180 miljard aan bijkomende inleg vanuit de private sector.

In België deden al 2100 bedrijven een beroep op de steun, naast 11 grote infrastructuurwerken.

742 miljoen euro werd direct geïnvesteerd in werken in ons land waarbij er nog eens 4 miljard aan privaat geld bijkomt. Daarnaast investeerde men 250 miljoen in KMO’s met nog eens 1 miljard erbovenop.

Kanaal Z liet de oprichter van Flen Pharma, Philippe Sollie, aan het woord die dankzij Europese steun zijn project kon uitbouwen. Zij produceren onder andere een zalf tegen brandwonden.

Het grote voordeel van de Europese steun voor Flen is geweest dat wij onafhankelijk konden blijven. Daardoor konden we op ons eigen tempo producten ontwikkelen. Het voordeel hiervan is dat we eigen innovatieve producten konden ontwikkelen.

Een ander voorbeeld aangehaald was de reconversie van een bedrijfsterrein naar een woonbuurt in Mont-Saint-Guibert.

Bron: Kanaal Z

Foto: The Financial Times