Zombiebedrijven verstikken de economie

Zogeheten zombiebedrijven zorgen volgens financieel-economisch weekblad Trends voor overlast. 55.000 Belgische bedrijven, of 14 procent van het totaal aantal bedrijven, maken al 3 jaar lang verlies.

Volgens handelsinformatiebureau Roularta Business Information kent België zelfs 60.610 bedrijven die aangemerkt mogen worden als zogeheten “zombiebedrijven”.

Dat zijn bedrijven die een negatief eigen vermogen hebben en daarmee virtueel failliet zijn, maar wel voort blijven bestaan.

Zij verstikken de economie en maken het starters moeilijk, zo gaf Trends afgelopen week aan.

Allerlei subsidies, fiscale voordelen of tewerkstellingsmaatregelen helpen die zwakke bedrijven om te overleven.

Geert Janssens, hoofdeconoom van ETION, gaf verder aan:

Strengere regels maken het voor de banken praktisch onmogelijk om creatieve en innovatieve nieuwkomers te financieren. En voor alles zijn er regels: voor het milieu, voor nachtarbeid, voor het oprichten van een bedrijf, voor de overdracht van een bedrijf, ga zo maar door. Dan hoef je niet verbaasd te zijn over het gebrek aan dynamiek in onze economie

Op zich hoeven zombiebedrijven geen probleem te zijn. Een gezonde markt doet zwakke bedrijven normaliter afsterven. Maar die zuiverende marktwerking lijkt in België verstoord.

Opvallend is dat er in België ook meer zombiebedrijven zijn dan in de omringende landen, waarbij het aantal, volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), tussen 2007 en 2013 sterker steeg dan in andere landen.

Met die cijfers hoort België bij de koplopers, samen met Italië en Spanje.

Half januari kwamen ook economen van de OESO al met het fenomeen zombiebedrijven op de proppen als reden van slechtere productiviteitsgroei.

Daarvoor nog was het de Bank for International Settlements – de BIS – die vorig jaar het fenomeen aanhaalde als reden.

Zombiebedrijven worstelen voortdurend met het betalen van de rente op hun leningen. Ze worden in leven gehouden door banken die geen verlies willen nemen op hun kredieten, en indirect door het ruime monetaire beleid.

Of door hulpprogramma’s van de overheid voor het midden- en kleinbedrijf.

Normaal maakt een recessie een einde aan zombiebedrijven, maar de afgelopen crisis en het beleid dat erop volgde hield ze in leven.

Zombiebedrijven investeren te weinig en halen de productiviteit omlaag, ze verstoppen de economie. Daarnaast zouden ze de oorzaak kunnen zijn van het nog steeds lage aantal startups.

Ze houden de markt immers bezet en drukken de prijzen, wat concurrentie moeilijk maakt, zo werd aangegeven.

Toch lijkt dat niet helemaal te rijmen met de uitkomst van de vorige week uitgekomen FT1000.

Italië en Spanje, mede koplopers in het aantal zombiebedrijven, kwamen daarbij wel goed uit de bus.

Beide landen stonden op de lijst met tussen de 100 en 200 van de 1000 bedrijven met een bijzonder grote omzetgroei.

Veelal startups die in de volgende fase van groei wisten te belanden komen voor op die lijst.

België moest het doen met 4 in de top 1000.

Bronnen: OECD, Trends, VRT Nieuws, NRC, Beurs.com

Foto: Flickr