Chinees handelsoverschot blijft groeien ten opzichte van Verenigde Staten

China, de grootste nachtmerrie van Trump, is erin geslaagd om opnieuw een enorme surplus te boeken op zijn handelsbalans. Met een surplus van maar liefst 23,9 miljard USD, 10 miljard USD hoger dan verwacht zet het de relaties met zijn handelspartners opnieuw onder druk.

De relaties tussen China en de Verenigde Staten leken de afgelopen dagen terug verbeterd na het overleg moment tussen Trump en Xi Jinping. Met het bekend geraken van dit nieuwe cijfer is duidelijk dat de competitiviteit van andere landen blijvend onder druk komt te staan door de Chinese economie.

De Chinese export steeg in maart opnieuw 16,4% ten opzichte van maart 2016, meer dan verwacht. Daarnaast steeg de Chinese import met 20,3%, dit ten opzichte van een stijging van 38,1% de maand ervoor. De totale Chinese handelsbalans kwam in maart 2017 uit op ongeveer 24 miljard USD, meer dan 14 miljard USD boven het resultaat hetgeen analisten voor ogen hadden.

Specifiek voor de handelsbalans met de Verenigde Staten, hét probleem bij uitstek voor de relaties tussen beide grootmachten, is dit verder gestegen tot 10,42 miljard USD in maart.

De Chinese overheid zelf blijft ondertussen verder investeren in de economie waardoor ook de binnenlandse economie blijft groeien. Dit zorgt onder meer voor een grotere binnenlandse consumptie en nieuwe mogelijkheden. Een meer consumptie gerichte economie kan ervoor zorgen dat de Chinese economie gezonder kan worden en niet meer gedragen wordt door massale investeringen vanuit de overheid.

Dit heeft in de loop der jaren gezorgd voor een enorme hoeveelheid aan zogenaamde zombiebedrijven waardoor de Chinese overheid nu zwaar onder druk staat dit aan te pakken. Zonder een goede oplossing zal dit de economie blijven ondermijnen. Een oplossing is echter duur en zal tal van risico’s inhouden waarbij de nodige voorzichtigheid aan de dag gelegd moet worden. Het langzaam overschakelen naar een staatsgeleide markteconomie met een meer consumptie gedreven groei is dan ook één van de belangrijkste uitdagingen de komende jaren.

Bij een positief resultaat zal China er in slagen om definitief de rol over te nemen van de Verenigde Staten als groeimotor van de wereld. Als Trump hier de rest van zijn presidentschap mee kan leven is een ander paar mouwen…

Bronnen:

http://www.cnbc.com