Chinese economie schakelt een versnelling hoger

De Chinese economie groeide in het eerste kwartaal van dit jaar behoorlijk hard dankzij overheidsinvesteringen in infrastructuur en een plotse heropleving in de industriële staalsector, deze laatste kende zijn grootste ‘output’ van de afgelopen twee jaar. De Chinese economie groeide met maar liefst 6,9 procent en zou dit voor de komende maanden kunnen vasthouden.

Het is de hardste stijging in 18 maanden, het gaat met andere woorden opeens weer beter met de Chinese economie. Een hoopgevende evolutie die ook in het voordeel speelt van de omringende landen en de wereldeconomie.

In maart werden zelfs een aantal verwachtingen geklopt zoals bv. export, winkelverkopen en bedrijfsinvesteringen. Dit signaal kan erop wijzen dat de Chinese economie terug op het goede spoor zit en opnieuw aan momentum aan het winnen is om nog sterkere groeicijfers neer te kunnen zetten de komende maanden.

De industrie profiteert voornamelijk van het herstel op de grondstoffenmarkt, hierdoor kunnen producenten opnieuw verkopen aan hogere prijzen waardoor ze uiteindelijk meer winst maken en minder schulden opbouwen.

Op de vastgoedmarkt ging het goed tijdens het eerste kwartaal van dit jaar, er werd meer geïnvesteerd door zowel gezinnen en bedrijven, ook werd er meer gebouwd dan het kwartaal ervoor en dat ondanks de verminderde stimulus om een krediet aan te gaan bij financiële instellingen.

Maar analisten drukken het enthousiasme door voorzichtig te reageren op de positieve groei’boost”. Ze zijn bezorgd dat de Chinese economie nog altijd te hard wordt gestimuleerd door soepele financiële maatregelen en verhoogde overheidsuitgaven voor infrastructuur, verder vrezen ze dat de vastgoedmarkt en de staalindustrie oververhit aan het geraken zijn.

Het is nog maar de vraag wat de Chinese economie zal doen als de overheid beslist om de stimulus af te bouwen. Volgens analisten moeten we ons echter niet verheugen op nog betere kwartaalcijfers hoewel het natuurlijk koffiedik kijken is wat de nabije toekomst China zal brengen.

Bronnen: Reuters, FT

Foto: Wikimedia