Eindelijk licht aan (economische) tunnel voor Brazilië?

Brazilië, één van de voormalige economisch tijgers kwam de afgelopen jaren enkel negatief in het nieuws. Dit zowel op economisch als politiek vlak waarbij het door de aanhoudende onzekerheid niet langer de favoriet van beleggers meer was. Al is er nu toch licht aan het eind van de tunnel… .

De Braziliaanse economie, de belangrijkste van Zuid-Amerika, toont sinds kort terug tekenen van een economische heropleving. Dit na een twee jaar durende recessie waarbij beleggers één na één het land ontvlucht waren. Deze internationale investeerders zijn van groot belang voor de economie van het land om deze te moderniseren en er (terug) een echte economische groeipool van te maken.

De IBC-Br index steeg in februari 1,31%, dit na een voorgaande stijging in januari van 0,62%. De economische heropleving is goed nieuws voor het land. De groei is de grootste sinds 2010 sinds het uitbreken van de financiële crisis in het land.

Niet enkel Braziliaanse politici maar ook (internationale) investeerders zien het positief in voor de Braziliaanse economie wat de beurzen reeds deed opveren. Met een stijging van 11% presteert deze zelfs beter dan de S&P 500, één van de best presterende beursindexen de afgelopen maanden.

Ook de Braziliaanse Real is aan een opwaartse beweging ten opzichte van de Amerikaanse dollar, één van de belangrijkste handelspartners van het land. Dit muntpaar is echter niet vergelijkbaar qua stabiliteit als de EUR/USD. Speculeren hierin blijft dan ook onderhevig aan de nodige risico’s, niet op zijn minst door de nog steeds onstabiele politieke situatie in het land.

Indien Brazilië kan blijven aanknopen met economische groei, dan kan het verder uitgroeien als grootmacht van het Latijns-Amerikaanse continent. Het land bezit tal van troeven waaronder de aanwezigheid van vele grondstoffen waaronder ijzererts, zilver, goud, bauxiet, uranium, nikkel, tin, platina en aardolie. Deze laatste kan bij een stijging van de olie terug de broodnodige dollars leveren voor het land.

Tijdens het hoogtepunt van de olieprijzen kon Brazilië via Petrobas grote hoeveelheden dollars verkrijgen voor deze olie. Ditzelfde Petrobas werd ondertussen gelinkt aan tal van politici waaronder oud-president Lula wegens het wegsluizen van grote sommen geld. Niet enkel bij Petrobas maar ook bij andere Braziliaanse bedrijven teelt de corruptie welig waardoor een deel van de economische groei teniet gedaan wordt. Indien de politiek erin slaagt deze corruptie weg te werken dan is Brazilië opnieuw een echte groeimotor voor de wereld.

Bronnen:

http://www.cnbc.com