De G30 staat niet ter discussie

De Europese ombudsman, Emily O’Reilly, liet drie maanden geleden weten dat zij onderzoek gaat doen naar het lidmaatschap van ECB-voorzitter Mario Draghi van een groep van vooraanstaande bankiers, de zogeheten Group of Thirty, ook wel G30.

O’Reilly kondigde ook aan de betrokkenheid van voormalige bankpresidenten te onderzoeken. Dit na klachten van Kenneth Haar van de organisatie Corporate Europe Observatory, die in 2012 ook al de aanjager was naar onderzoek.

Toenmalig Europees ombudsman Nikiforos Diamandouros concludeerde toen dat er geen sprake was van belangenverstrengeling als een bankpresident lid is van de invloedrijke groep.

Reden voor O’Reilly om de kwestie opnieuw te bekijken was dat volgens de klachtindiener de ECB in een totaal andere context opereert dan in 2012, toen er nog geen sprake was van geldverruiming.

Het onderzoek kwam tot nu toe, drie maanden na aankondiging, niet op de website te staan van de Europese Ombudsman. Veel schot lijkt er nog niet in de zaak.

Tot de G30, niet te verwarren met de G7 en G20, behoren ook de voormalige bankpresidenten Jean-Claude Trichet, die tegenwoordig onder andere in de Raad van Bestuur bij Airbus Group zit, Ben “bail out” Bernanke, tegenwoordig werkzaam voor hedgefonds Citadel en Paul “Rockefeller“ Volcker.

Het financieel discussieforum wordt voorgezeten door Jacob Frenkel, topman van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase.

Andere leden van de Group of Thirty zijn onder meer de albekende Lawrence Summers, econoom Paul Krugman en Kenneth “war on cash” Rogoff.

Niet alleen Mario Draghi was van deze groep eerder werkzaam bij Goldman Sachs, ook onder andere president van de New York Fed en voormalig Goldman Sachs directeur William C. Dudley is lid, net als voormalig Goldman Sachs-man en Britse bankgouverneur Mark Carney, alsook huidig Managing Director en partner van de Goldman Sachs Group E. Gerald Corrigan.

Daarnaast is er nog oprichter van de Financial Markets Group en bankgouverneur Mervyn King, vicevoorzitter van Blackrock Philipp Hildebrand, voormalig NY Fed-president Timothy Geithner, tegenwoordig ceo bij private equity firma Warburg Pincus, bestuursvoorzitter Tidjane Thiam van Credit Suisse en Axel Weber, ceo van UBS.

Daar houdt het zeker niet op. De lijst is lang en betreft de crème de la crème van het internationale bankwezen. De BIS, de Wereldbank, het IMF en alle grote private banken staan wel ergens op een cv vermeld.

De lijntjes tussen private banken, ondernemingen en centrale banken zijn dun.

Volgens stakeholders zou dat geen enkel probleem moeten zijn, zo ook niet voor de ECB. Een woordvoerder van de centrale bank gaf in januari aan:

Het Verdrag vereist van de ECB dat het een dialoog onderhoudt met belanghebbenden. De G30 is een zeer divers forum waarvan huidige en voormalige centrale-bankgouverneurs, ministers van Financiën, academici en vertegenwoordigers van de private sector deel uitmaken. Dat maakt het voor ons een relevant forum. We hebben regels en instrumenten die schijnbare of potentiële belangenconflicten vermijden

Die diversiteit ontgaat mij een beetje, maar goed.

Al zou Europees Ombudsvrouw O’Reilly onderzoek gaan doen naar Draghi en voormalige bankpresidenten, en al zou daar een minder positieve conclusie uit voortkomen, de G30 staat absoluut niet ter discussie.

Ook dat de Rockefeller familie middels de Rockefeller Foundation aan de basis stond voor de organisatie mag geen naam hebben.

Binnen de G30 enkel de altruïstische elite die Gods werk verricht.

Bronnen: Financial Times, Cato, Bloomberg, FD, Ombudsman, Group30, Corporate Europe Observatory

Foto: Flickr