Grootste Russische oliedistributeur in grote problemen

LUKoil, Ruslands’ grootste oliebedrijf, denkt erover na om één derde van zijn tankstations in Rusland (ruim 800) te verkopen en belangrijke distributiecentra in de centrumsteden te sluiten.

Lukoil heeft 21% van de Russische olie-distributie in handen, maar draait nagenoeg break-even in 2017 door de volatiele olieprijzen.

Lukoil heeft zijn succes gebouwd op een lucratief verdienmodel van tankstations. Het haalde zijn winst vooral uit de retail-verkoop van niet-oliegerelateerde producten in de winkeltjes. Een idee dat het bedrijf uit het Westen overnam.

Door de economische crisis in Rusland besloten vele Russen te besparen door enkel te tanken, en niet langer te shoppen bij LUKoil, tewijl een prijszetter als LUKoil geen winst maakt op de verkoop van benzine en diesel.

Lukoil is het eerste grote oliebedrijf dat in de problemen komt. De concurrentie is bikkelhard en prijszetters hebben moeite om steeds opnieuw te investeren in innovatie.

Bovendien laat de Russische wet niet toe dat alcohol wordt verkocht in tankstations. Deze wetgeving versoepelen zou de situatie voor Lukoil gevoelig kunnen verbeteren. Voorlopig is zo’n wetswijziging weinig waarschijnlijk.

Bron: gazeta.ru

Foto: Lauren Siegert