Islamitisch bankieren geen succes in meest geïslamiseerde christelijke land ter wereld

Rusland telt officieel 7.3 miljoen moslims. Daarmee is het het meest geïslamiseerde christelijke land ter wereld. Op basis van die cijfers zou je verwachten dat islamitisch bankieren in Rusland een enorm potentieel heeft. Maar dat blijkt niet zo te zijn.

De belangrijkste halal-bank van Rusland, het Tataarse Partnership Banking Center, gevestigd in Kazan, de islamitische hoofdstad van Rusland, ging pas in 2016 van start en garandeert dat haar praktijken in volledige overeenstemming met de sharia zijn, en ontvangt haar instructies van de Saoedische Islamic Development Bank, de de facto holdingmaatschappij van elke islamitische bank ter wereld.

Het succes van PBC was van korte duur: Robert Musin, een van de belangrijkste aandeelhouders, zit momenteel vast in de cel op verdenking van grootschalige fraude. Islamitisch bankieren valt grotendeels buiten de bestaande bankenwetgeving en leent zich door zijn ingewikkelde participatieconstructies (in tegenstelling tot de gangbare kredietverstrekking) perfect tot witwaspraktijken en andere vormen van fraude.

In maart 2017 besloot de Russische Doema om het islamitisch bankieren aan banden te leggen. Daarmee lijkt het lot voor de halal-banken voorlopig bezegeld.

Ondertussen hebben al verschillende islamitische banken en financiële tussenpersonen hun licenties verloren. Deze constructies bleken meestal gebruikt te worden om Russische bankregels te omzeilen.

Aan die loophole in de Russische wetgeving komt dus nu een einde. Islamitische banken zullen voortaan worden behandeld als “conventionele” banken en het traditionele balansen-systeem moeten hanteren.

Islamitische banken, die eigenlijk fungeren als een soort holding- en participatiemaatschappijen, verliezen dus op die manier hun USP en mogen dus wellicht een kruis maken over hun groeikansen. Of beter gezegd: wachten op de demografische omslag en het succes van het islamisme om de conventionele banken omver te werpen.

Foto: Bernard Spragg. NZ