Opnieuw toenadering tussen Europese Commissie en Gazprom

Het begint op een slechte soap te lijken. De knipperlichtrelatie tussen de Europese Commissie en Russische gasreus Gazprom heeft een nieuw dieptepunt bereikt.

De Europese Commissie boog zich deze week over de leveringscontracten die Gazprom met haar afnemers de voorbije jaren afsloot. Dat zouden wurgcontracten zijn die de rechten van de kopers buitensporig inperkt.

Gazprom ging gedeeltelijk akkoord en kwam met de Commissie tot een mooi compromis: Europese kopers zullen in de toekomst Russisch gas mogen doorverkopen aan derde landen. Tot nu moest het daarvoor de uitdrukkelijke toestemming van Gazprom hebben.

Belangrijker: Gazprom moet garanderen dat het de Baltische staten niet (uitsluitend) rechtstreeks zal bevoorraden, maar de transitlanden Hongarije, Polen en Slovakije niet zal ontzien.

Momenteel maakt het gas dat bestemd is voor de Baltische staten een omweg via centraal-Europa, terwijl het gas dat door de Baltische staten gepompt wordt bestemd is voor de West-Europese markt.

Op die manier scoort de Europese Unie twee belangrijke strategische punten:

  1. de onderhandelingspositie van de Europese lidstaten wordt gevoelig versterkt: Rusland probeert al jaren één-op-éénrelaties met West-Europese landen aan te knopen. Op die manier kan het door haar olie- en gasexport heel wat druk uitoefenen op Europese lidstaten. Door dit akkoord staan de Oost-Europese landen als één blok sterker tegenover de Russen;
  2. de transitrechten van de Centraal-Europese landen worden gevrijwaard. Momenteel verdienen landen als Polen en Hongarije miljarden aan de doorvoer van Russisch gas naar West-Europa. Dat is dus een verdoken transfer die wordt betaald door de West-Europese energie-consument. Dit houdt de prijzen voor Russische olie en gas in het Westen artificieel duur (en dus de duurdere Arabische concurrenten in de markt)

Wellicht ligt door dit akkoord de weg open voor de Commissie en Gazprom om Nord Stream 2 eindelijk op de rails te krijgen. De Polen en Britten lagen lang dwars in het dossier, maar nu de Britten de EU zullen verlaten en de Polen hun miljarden blijven ontvangen van de West-Europese landen, heeft het probleem zichzelf opgelost.

Bron: RBC, Europese Commissie

Foto: Maxence