De groeipijnen van de sharing economie: Uber verlaat Denemarken, Airbnb stopt in Rusland

De deeleconomie is booming business, maar dat succes is ongelijk verdeeld over de wereld.

Vorige week besloot Uber nog haar activiteiten in Denemarken stop te zetten en het bedrijf dreigt ook in Spanje weggepest te worden door de drukkingsgroep van de taxichauffeurs.

Nu heeft AirBnB besloten om Rusland na amper 5 jaar te verlaten. Rusland was nochtans met 42.000 adverteerders en een jaarlijkse groei van bijna 100% een belangrijke groeimarkt voor het Amerikaanse bedrijf.

Wat heeft AirBnB dan bezield?

Heel eenvoudig: de kwaliteit van het aanbod liet in de regel te wensen over. Vaak waren de appartementen goed onderhouden, maar die bevonden zich dan weer in aftandse sovjet-gebouwen die ver buiten het centrum liggen. Zo betaalde je 50 euro per nacht in een appartement dat op een uur met de metro van het stadscentrum van Moskou ligt.

Bovendien is er een heel lucratieve markt ontstaan voor kleine hostels die uitsluitend via AirBnB worden verhuurd. Dit past natuurlijk niet binnen het businessmodel van AirBnB, dat een huiselijke sfeer en een persoonlijk contact met de eigenaar wil uitdragen.

De slechte ervaringen verspreidden zich razend snel via het performante review-systeem van AirBnB waardoor veel potentiële klanten afgeschrikt werden en alsnog de meerprijs van een hotelkamer wilden betalen.

Last but not least: sinds 2015 zijn internetbedrijven verplicht data van Russische ingezetenen te stockeren op servers die fysiek in Rusland staan. Net als LinkedIn is AirBnB daar niet zo happig op.

Bron: The Moscow Times

Foto: Open Grid Scheduler / Grid Engine