Payconiq komende zomer ook in Nederland

In de zomer van 2015 werd het platform Payconiq, 100 procent dochteronderneming van ING, al als proef op de Belgische markt geïntroduceerd. Nu gaat ook Nederland er aan geloven.

Payconiq biedt integratie van online, onderweg en onderling betalen in één app. Daarbij wordt een directe koppeling gelegd met de betaalrekening van de klant.

Bij onderlinge betalingen is het niet meer nodig om het iban-nummer in te voeren zolang een gebruiker het telefoonnummer van de begunstigde in de gsm heeft staan.

In België wordt het initiatief ondersteund door ING, KBC, CBC en Belfius. 25.000 Belgische bedrijven, ongeveer 10 tot 20 procent accepteert volgens Duke Prins, ceo van Payconiq, al betalingen via het platform.

Voor de banken een teken van succes en een signaal om het concept verder uit te rollen.

ABN Amro, ING, Rabobank en de Volksbank lanceren komende zomer de overkoepelende betaaldienst daarom ook in Nederland.

Alle partners, ook de Nederlandse, investeren mee in de ontwikkeling van het systeem en zij zouden graag zien dat het ondersteund gaat worden door meerdere Europese banken. Daarbij hebben zij vooral de grootste banken in het vizier.

Prins gaf tegenover het FD aan:

Het internationale aspect is het meest onderscheidende. Onze betaalmethode trekt zich niets aan van fysieke grenzen. We zien het als een manier om alle soorten betalingen naar één platform te brengen. We hebben besloten om met de grootste banken afspraken te maken om het aantal gesprekspartners overzichtelijk te houden

Wat vooral ook de reden is dat het plan wordt uitgerold is dat volgend jaar de Payment Services Directive 2-wetgeving, ook wel de PSD2 genoemd, in werking treedt.

Met die wet worden banken verplicht derden toegang te geven tot betaalgegevens van zijn klanten als de klant dit wil.

Een van de scenario’s uit deze psd2-norm is dat fintechbedrijven verschillende banken onder willen brengen binnen één app.

Met Payconiq sorteren de banken voor op wat komen gaat.

Door nu al een blok te vormen hopen zij start-ups en nieuwkomers in hun domein buiten de deur te houden.

Bronnen: FD, ING, Twinkle Magazine

Foto: Flickr