Herstel staalmarkt zet door de komende jaren

De globale vraag naar staal zal de komende jaren lichtjes toenemen, het huidige herstel op de staalmarkt wordt dus verlengd door onder andere de aanhoudende economische groei in China. Daar zal de vraag naar staal het grootst blijven, dat blijkt uit een rapport waar de World Steel Association hun verwachtingen voor de nabije toekomst in prijsgeeft.

Vrijdag werd een rapport vrijgegeven van de World Steel Association waaruit we kunnen opmaken dat de wereldwijde vraag naar staal, zoals we ze nu kennen, nog wel eventjes zal blijven aanhouden. Vorig jaar, in 2016, steeg de mondiale vraag namelijk met 1,0 procent.

De World Steel Association verwacht voor 2017 een hogere afname van staal door de heropleving van de Chinese economie, namelijk 1,3 procent. ’s Werelds tweede grootste economie China is de grootste staalverbruiker ter wereld, het slokt maar liefst 45 procent van de mondiale vraag naar staal op.

Toch zal er volgens de World Steel Association in 2018 minder vraag zijn naar staal dan dit jaar, ze verwachten volgend jaar een lichtje daling van 1,3 procent naar 0,9 procent, oftewel 1,548 miljoen ton staal.

De positieve outlook voor de toenemende vraag naar staal voor 2017 hebben we vooral te danken aan de onverwachte heropleving van de Chinese economie.

Dit jaar en volgend jaar wordt er ook een cyclische opwaartse vraag naar staal verwacht in de ontwikkelde economieën zoals bv. in Europa, Japan en de Verenigde Staten van Amerika dankzij de gestage en duurzame economische groei in deze regio’s.

Analisten verwachten echter dat de ‘boost’ in China tijdelijk is waardoor de vraag naar staal in 2018 een beetje zal afnemen, vandaar ook de lagere outlook van 0,9 procent groei op de staalmarkt volgend jaar.

Wereldwijd zijn er een aantal sectoren die veel staal nodig hebben op dit moment, namelijk de automobielsector, infrastructuur en de bouwsector. De toename in de automobielsector wordt toegeschreven aan de hogere verkoopcijfers van voertuigen, wellicht door de lagere olieprijzen en de lagere rentevoeten die ervoor zorgen dat een ‘auto’lening goedkoper is geworden.

Infrastructuur en bouwsector spreken voor zich, het aantal investeringen door overheden om de economieën een ‘boost’ te geven liepen de afgelopen jaren hoog op, vooral in China en de Verenigde Staten van Amerika, en zeker nu president Trump van plan is om extra in te zetten op meer U.S. jobs.

Toch blijft de World Steel Association voorzichtig omwille van bepaalde geopolitieke onzekerheden, denk dan vooral aan het onvoorspelbare beleid van Donald Trump, de onzeker toekomst van de Europese Unie, de conflicten in het Midden-Oosten en de spanningen omtrent Noord-Korea.

Bronnen: Beursduivel, IBT, FD

Foto: Kaigraphick – Pixabay