Verenigde Naties vernederen Europa: Rusland blijkt immuun voor de sancties

Het rapport van de VN gaat als een schokgolf door Europa: de Russische economie blijkt immuun voor de Westerse sancties.

Neen, geen uitspraak van een RT-journalist of een Kremlin-voorlichter, maar een rapport van VN-rapporteur Idriss Jazairy, die onderzoek voert naar de economische impact van economische sancties.

Volgens het rapport heeft de Russische economie zich knap aangepast aan de sancties, waardoor de economie in 2017 verder is kunnen groeien. Dat is volgens Jazairy al voldoende om te besluiten dat de sancties hun doel hebben gemist, namelijk de Russische economie stokken in de wielen te steken.

Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Het is goed mogelijk dat de Russische economie zonder de sancties nog veel sterker gegroeid zou kunnen zijn, en een groot deel van de economische “revival” is natuurlijk te verklaren door de goedkopere roebel, die sinds 2014 elk jaar 1 miljoen Russen onder de armoedegrens heeft geduwd.

Toch blijft de conclusie overeind dat Rusland de schok van de sancties zeer flexibel heeft opgevangen.

Het rapport is een tweede klap voor de anti-Russische agitatoren in Brussel, nadat het IMF in april de groeiprognoses voor Rusland voor 2017-18 naar boven bijzette.

Foto: Christopher Neugebauer, no changes made

Bron: Sputnik News, United Nations