Nieuwe dotcom-crisis volop in de maak

De Dotcom-crisis is voor velen een gegeven uit een ver verleden, de gelijkenissen daarentegen zijn vandaag volop zichtbaar op de beurzen waarbij een aandeel als Tesla opnieuw een gelijkaardige koerspatroon vertoont.

Het enthousiasme waarmee beleggers in aandelen beleggen is tegenwoordig meer gebaseerd op dromen en speculaties dan op de daadwerkelijke waardering van de huidige aandelen. Ook op het hoogtepunt vlak voor de dotcom-crisis was er een gelijkaardig patroon merkbaar bij technologieaandelen. De gevolgen hiervan zijn bekend waarbij de Nasdaq-index meer dan de helft van zijn waarde verloor.

Op dit moment is het bekendste aandeel waarin veel speculatie voorkomt Tesla. Ondanks de (nog) beperkte verkoop bereikt het aandeel recordhoogtes welke niet representatief zijn voor de huidige omzet. Ook andere aandelen vertonen een gelijkaardig gedrag wat vroeg of laat op een harde manier zal beëindigd worden.

De vraag is dan ook niet enkel als deze zeepbel zal barsten maar eerder wanneer. Op welke manier dit zal gebeuren is nog onduidelijk maar het kan alvast hard gaan. Ook andere technologieaandelen zoals Apple, Alphabet en Amazon blijven stijgen waarbij Alphabet en Amazon zich zelfs klaarmaken om de grens van de 1000 USD te doorbreken.

In tegenstelling tot het jaar 2000 is technologie nog veel meer doorgedrongen in de maatschappij. De sector is een stuk volwassener geworden waardoor de huidige koersen gedeeltelijk verantwoord zijn. Echter niet in deze mate om een dergelijk hoog niveau te bereiken.

De wereldeconomie daarentegen is nog steeds niet op een niveau aangekomen om terug stabiel genoemd te worden. Dit is onder meer af te lezen uit de prijzen van grondstoffen zoals ijzererts welke nog steeds op een niveau noteren vergelijkbaar met de financiële crisis in 2007-2008. Ook het economische beleid van onder meer de ECB toont aan dat de economische toestand nog niet is gestabiliseerd.

Het is dan ook een kwestie van tijd vooraleer deze speculatie tot een einde zal komen. Het is alvast aan te raden cash aan te houden om voldoende snel te kunnen reageren op een sterke daling en hier toch de vruchten van te kunnen plukken. Verder meesurfen op de golf van speculatie kan echter een pijnlijke ervaring worden. De geschiedenis bewees reeds meermaals dat dergelijke beurspatronen nooit goed aflopen.

Bronnen:

http://www.cnbc.com