Olie terug op weg naar historisch dieptepunt

De prijs van het zwarte goud, olie, is opnieuw gedaald tot het laagste niveau van de afgelopen vijf maanden. Daarbovenop is de bodem volgens analisten nog niet bereikt en kan deze nog 10% dalen.

Waar de olie-exporterende landen hoopten op een prijsstijging om hun economie te redden dreigt net het omgekeerde te gebeuren. Met de recente daling komt de olieprijs opnieuw in de buurt van de historisch lage prijzen. De prijs voor een vat Brent daalde vandaag tot 49 USD, deze van een vat U.S. West Texas Intermediate daalde nog lager tot 46 USD. Analisten voorspellen een daling met nog 4 USD wat de prijs gevaarlijk dicht bij de 42 USD grens brengt.

Indien deze grens doorbroken zou worden betekent dit het doorbreken van een belangrijke steun. Een verdere sterke daling is dan ook niet meer tegen te houden wat kan eindigen op het niveau van 2016. De lage prijs toont onder meer aan dat het aanbod de vraag ruimschoots blijft overschrijden. Er is op dit moment een lage vraag naar geraffineerde producten en een eindeloze stroom olie, zowel afkomstig van OPEC-leden als niet OPEC-leden.

Een belangrijke meeting de komende weken is deze van de OPEC op 25 mei. Hierop zal onder meer beslist worden als de beperking (of wat er van overblijft) zal volgehouden worden in de tweede helft van 2017. Vorig jaar werd door de OPEC beslist om de productie terug te schroeven met 1,8 miljoen vaten wat de prijs enigszins deed opveren.

Helaas voor de OPEC-leden werd de productie door andere belangrijke exporteurs niet beperkt. Onder meer de Verenigde Staten en Rusland beperkten hun productie niet waardoor de OPEC een deel marktaandeel verloor. Om een sterke prijsstijging teweeg te kunnen brengen zouden ofwel alle olie-exporterende landen hun productie significant moeten terugschroeven of zouden de OPEC-leden een zeer belangrijke productiedaling moeten aankondigen (en volhouden).

Aangezien de eerste optie niet levensvatbaar is kan enkel de OPEC voor een prijsstijging instaan met behulp van een (grote) productiebeperking. Dit zal echter inhouden dat er verder marktaandeel verloren gaat ten koste van andere concurrenten, net hetgeen bijzonder moeilijk ligt voor een land als Saoedi-Arabië.

Een andere factor is echter de wereldeconomie welke uiteraard een sterke invloed heeft op de vraag naar olieproducten. Op dit moment is de economie in China reeds enige tijd aan het vertragen wat alvast een invloed heeft op de olieprijs. Daarbovenop is ondanks de hoge beurskoersen geen enorme vraag naar olieproducten merkbaar. Indien de economie inderdaad op een keerpunt gekomen is na een heropleving is de toekomst grimmig voor de olieprijs. Een verdere daling van de vraag in combinatie met een zelfde (te) hoog aanbod kan een waar slagveld aanrichten op de oliemarkten.

Voor de OPEC-landen is dit ronduit dramatisch nieuws. Waar de begrotingen nu reeds allesbehalve op orde zijn kan een aanhoudende lage olieprijs het fatale point-of-no-return betekenen. Dit zal resulteren in een default voor diverse landen waarbij het Westen nieuwe vluchtelingenstromen en problemen van zal ondervinden. Reeds menige politieker denkt dan ook met heimwee terug naar een decennium geleden.

Bronnen:

http://www.cnbc.com