Bel20 overschrijdt 4000 punten

Hoop en optimisme heerst op de beurzen. De Bel20 index overschrijdt de 4000 punten en boekte afgelopen week een winst van meer dan 4 procent. 

De aandelenbeurzen vieren feest en noteren aan recordhoogtes. Hiervoor zijn verschillende redenen.

Er heerst optimisme in Europa aangezien verschillende politieke risico’s lijken weg te ebben. Beleggers vreesden voor populistische partijen en politici als Geert Wilders in Nederland en Marine Le Pen uit Frankrijk. Wilders leed een ware nederlaag in de verkiezingen van enkele maanden geleden. Marine Le Pen van het extreem-rechtse Front National zou volgens de peilingen de overwinning aan de gematigde Emmanuel Macron moeten laten in de Franse presidentsverkiezingen. De finale zien we morgen tijdens de tweede kiesronde. Geheel kansloos is Le Pen niet maar Macron lijkt een duidelijke voorsprong te gaan behalen. Het gevaarlijke scenario van een tweede ronde met Le Pen en extreem-links (Mélenchon) is gelukkig van de baan.

Verder vallen de economische cijfers zeer goed mee. Europese en Amerikaanse cijfers tonen aan dat de economische groei aantrekt. Er kwam wel een tegenvaller uit Amerika waar de economische groei tijdens het eerste kwartaal maar op 0,7 procent uitkwam, op jaarbasis, maar de Federal Reserve liet afgelopen woensdag duidelijk verstaan hier niet wakker van te liggen. De vertraging is volgens hen van tijdelijke aard.

De centrale bank kreeg vrijdag steun van het jobrapport waaruit bleek dat de werkgelegenheid in Amerika aanzienlijk sterk blijft. Er kwamen in april 211 000 jobs bij tegenover een verwachte 188 000. Er was een werkloosheid verwacht van 4,6 procent maar deze kwam uiteindelijk uit op 4,4 procent, een daling tegenover een maande eerder terwijl een stijging was voorspeld. Het uurloon steeg ook.

Verder doen de beurzen het eveneens goed dankzij de centrale banken die steeds paraat staan. Ze zijn bereid tot stimulus indien nodig maar tonen ook vertrouwen in de economie door geleidelijke normalisering van het beleid, kijk maar naar de Federal Reserve.

Tot slot hopen investeerders op stimulerende maatregelen door Donald Trump, zoals belastingverlagingen en infrastructuurwerken.

Bron: ABMFN, Beursduivel