Eerste peilingen: winst voor Macron

Volgens de eerste peilingen wint Emmanuel Macron zoals verwacht de Franse presidentsverkiezingen. Het doemscenario wordt daarbij vermeden, de kandidaat waar beleggers op hoopten haalt het.

Na de eerste Franse kiesronde, twee weken geleden, kwamen de extreem-rechtse Marine Le pen en Emmanuel Macron, met een eigen opgerichte beweging, En Marche, uit de bus als de twee finalisten voor 7 mei. De tweede is een gematigde kandidaat die zich niet als links noch als rechts beschouwt. Hij was minister van economie onder François Hollande en heeft een verleden als zakenbankier.

Het gevaarlijke scenario met twee extreme kandidaten, Le Pen en Mélenchon (extreem-links) was na de eerste ronde van de baan dus de markten haalden opgelucht adem. De beurzen kleurden mooi groen.

Waarschijnlijk zien we ook morgen groene indices verschijnen, tenminste als deze eerste peilingen kloppen. Al was de overwinning van Macron al voor een groot deel ingerekend. De peilingen van afgelopen weken gaven hem een gigantische voorsprong van meer dan 20 procent.

Voor de euro zou een overwinning van de gematigde pro-Europese kandidaat ook goed nieuws betekenen. Deze zal dan waarschijnlijk aansterken.

Het is nog veel te vroeg om met zekerheid een winnaar aan te duiden maar de voorsprong van Macron op Le Pen zou aanzienlijk worden als we enig geloof aan de eerste polls mogen hechten.

Bovendien is de opkomst vrij hoog wat goed nieuws kan zijn voor Macron. Een lage opkomst zou meer gewicht geven aan het trouwe kiespubliek van Le Pen.

Om 20u. vanavond sluiten de laatste stembureaus en kunnen we officiële resultaten verwachten.

Bron: VTM Nieuws

Foto: AP Photo/Christophe Ena