Macron wordt nieuwe Franse president

Emmanuel Macron wint zoals verwacht de Franse presidentsverkiezingen. De vrees voor extreem-rechts in Frankrijk (en Europa) is van de baan. Dat leren ons de exitpolls na sluiting van de laatste stembureaus. Le Pen feliciteerde reeds haar concurrent.

Beleggers hoopten op een overwinning van Emmanuel Macron en kregen die ook. Gelukkig maar, want een overwinning van het populistische Front National met presidentskandidate Marine Le Pen zou zowel de economie als de financiële markten wel eens een pak rammel hebben kunnen geven.

Na de eerste Franse kiesronde, twee weken geleden, kwamen de extreem-rechtse Marine Le pen en Emmanuel Macron, met een eigen opgerichte beweging, En Marche, uit de bus als de twee finalisten voor 7 mei. De tweede, gematigde, kandidaat die zich niet als links, noch als rechts, beschouwt werd omgedoopt tot dé hoop van beleggers en de Europese politiek. Hij was eerder minister van economie onder François Hollande en heeft een verleden als zakenbankier.

Het gevaarlijke scenario met twee extreme kandidaten, Le Pen en Mélenchon (extreem-links) was na de eerste ronde al van de baan dus de markten haalden toen opgelucht adem. De beurzen kleurden mooi groen. Zolang een gematigde kandidaat zou meegaan naar de beslissende ronde was de kans op winst voor de uiteinden van het politieke spectrum (links of rechts) klein.

Waarschijnlijk zien we ook morgen groene indices verschijnen. Zoals hierboven reeds gesuggereerd was een overwinning van Macron al voor een groot deel ingerekend dus de rally zou enigszins beperkt kunnen blijven. De peilingen van afgelopen weken gaven hem trouwens reeds een gigantische voorsprong van meer dan 20 procent.

Voor de Europese Unie en de euro betekent de overwinning van de gematigde pro-Europese kandidaat ook goed nieuws. Le Pen stelde de Unie ernstig in vraag en is voorstander van een Frexit. Indien een pilaar van de Unie, zoals Frankrijk, uitstapt doet dat uiteraard de hele Unie alsook de eenheidsmunt stevig wankelen. De toekomst van het Europese project zou dan uiterst kwetsbaar zijn.

Nog even over de cijfers. Nog niet alle officiële resultaten zijn binnen. Volgens de exitpoll van France 2 zou Macron ongeveer 65 halen en Le Pen 35 procent.

Bronnen: De Tijd, VTM Nieuws, Reuters

Foto: PN