Kan Macron de nodige hervormingen wel doorvoeren?

Met de overwinning van Emmanuel Macron bij de Franse presidentsverkiezingen kan de rust voorlopig terugkeren op het Europese continent. Zowel politiek als financieel gezien was Europa na de Brexit niet klaar om een nieuwe tegenslag te verwerken. Desondanks de overwinning van Macron zijn de Europese problemen echter allesbehalve opgelost…

De Franse kiezers stemden met grote meerderheid voor Macron en tegen Le Pen, dat is tenminste de uitslag van de verkiezingen. Dieper ingaand op de uitslag is deze echter minder rooskleurig dan velen denken. Een groot deel van de kiezers stemde blanco of ongeldig, namelijk 12% of niet minder dan 4,2 miljoen Fransen. Ook bij de stemmen van Macron stemden een hele hoop personen niet voor Macron maar tegen Le Pen.

Deze miljoenen stemmen tonen dan ook aan dat de Franse politiek allesbehalve stabiel zal zijn de komende jaren. Hierbij moet men in gedachten houden dat in de voorverkiezingen velen stemden voor anti-Europese partijen waardoor de overwinning van Macron bitterzoet smaakt.

Voor de Franse economie valt zelfs mits de overwinning van Macron te vrezen dat er opnieuw jaren van protesten aankomen waardoor er amper economische hervormingen kunnen doorgevoerd worden. Niet enkel op politiek niveau zal het bijzonder moeilijk zijn om een compromis te bekomen maar ook in de praktijk zullen de Franse vakbonden er alles aan doen om deze hervormingen tegen te gaan.

Europa snakt reeds jaren naar een grondige herstructurering waarbij het tot nu toe onmogelijk is gebleken deze door te voeren. Een Europa met twee snelheden is dan ook één van de pistes die op tafel ligt waarbij meer en meer Europese kernleden dit idee steunen. Ook Macron kan zich net als zijn Duitse tegenhanger hierin vinden.

Zonder deze hervormingen blijft de toekomst van Europa en de Eurozone aan een zijde draadje hangen. Ook de financiële markten bevestigen dit waarbij de Euro geen bijzondere stijging laat noteren maar eerder een stabilisatie van de huidige koers. Indien de problemen binnen de Eurozone terug naar boven komen dan zal deze terug sterker onder druk komen te staan. Het enige positieve nieuws hierbij is dat dit voorlopig uitgesteld is door de nederlaag van Le Pen.

Zonder Franse hervormingen zal het verschil tussen Duitsland en Frankrijk verder groeien. Macron wenst weliswaar de Frans-Duitse as terug in ere te herstellen maar de financiële cijfers liegen helaas niet. Het Franse begrotingstekort en de reeds opgebouwde schulden wegen steeds zwaarder door. Duitsland daarentegen leent goedkoper en zal het komende decennium verder uitlopen op de Fransen. Bij het verhogen van de rente is de financiële situatie van Frankrijk (en tal van andere Europese landen) onhoudbaar waardoor dit alles snel aan de oppervlakte zal komen.

Enkel indien Macron erin zou slagen om Frankrijk snel en grondig te hervormen is er nog een waterkans om de Eurozone te redden. Indien hij hier niet tijdig in slaagt zal het slechts een kwestie van tijd blijken te zijn voor de poppen opnieuw aan het dansen gaan.

Bronnen:

http://finance.google.com

http://www.cnbc.com