Black edge: trading met voorkennis

Hoe ver reikt de macht van hedgefondsen? En hoeft de overheid of justitie in te grijpen wanneer er maffiose praktijken plaatsvinden bij deze hefboomfondsen? ‘Black Edge’ vertelt het dolle verhaal van de miljarden-trader Steven Cohen.

De Amerikaanse investeerder en belegger Steven Cohen is 60 ondertussen. In 2015 goed voor een salaris van zo’n anderhalf miljard dollar. Zijn totaalvermogen wordt geschat op zo’n 13 miljard dollar (cijfers februari 2017).

Cohen startte eind jaren zeventig zijn loopbaan op Wall Street. Vanaf de ’80 ging hij zijn eigen firma in vermogensbeheer leiden.

Vanaf november 2012 kwam de supertrader negatief in het nieuws. Hij raakte omstreden omdat hij met voorkennis van zaken gehandeld zou hebben. Sheelah Kolhatkar schreef er onlangs een boek over, genaamd ‘Black Edge’ (344 p., uitgeverij Random House).

Met zijn hedgefond SAC Capital Advisors had Cohen 2 decennia een rendement neergezet van zo’n 30% op jaarbasis. Zijn succesformule? Volgens justitie in Amerika: “Handel met voorkennis op een ongeëvenaarde schaal in de geschiedenis van de hedgefondsen”, aldus de aanklacht.

Jarenlang heeft de wetgever zich erop verkeken: Grof geld werd vanaf 2000 niet verdiend bij de beroemde namen als Goldman Sachs en Morgan Stanley, maar in de niet-gereguleerde wereld van de hefboomfondsen. “Hedgefondsen waren het Silicon Valley van de innovatie in financiële misdaad”, zo klinkt het pessimistisch in ‘Black Edge’.

Alles draait rond insider informatie. Traders werd geselecteerd, niet zozeer op hun kunde, maar puur op hun netwerk: Wie kende welke bedrijfsleiders, of familie en vrienden van beursgenoteerde managers? Daar draaide het grotendeels om.

Toch raakte Cohen – die in 2013 nog een schikking trof voor 1,8 miljard dollar en een jaar later 2,5 miljard dollar verdiende – nooit veroordeeld. Onderzoekers vonden nooit harde bewijzen tegen hem. Wat justitie en het rijk der afgunstigen meteen razend maakte.

De grens tussen zwart en grijs, tussen het randje opzoeken en pure illegaliteit: Daarover gaat het boek ‘Black Edge’.

bron: Amazon, PenguinRandomHouse, De Tijd