China trekt de kar voor ‘One Belt, One Road’ met grote som geld

China is van plan een aardige som te investeren in zijn ‘One Belt, One Road’ project, er staat maar liefst 100 miljard dollar klaar om de verbinding tussen China en de rest van de wereld te verbeteren. De Chinese overheid hoopt op deze manier om zijn economie en handelspositie op het wereldtoneel een flinke ‘boost’ te geven.

De ‘One Belt, One Road’ is een onderdeel van de Silk Road die al eeuwenlang bestaat, het is een handelsroute die landen in Eurazië met elkaar verbindt. De Chinese premier Xi Jinping is ambitieus en voorspelt een grote economische vooruitgang voor alle deelnemende landen die langs de zijderoute liggen en bereid zijn om mee te investeren in het grootschalige project.

Afgelopen weekend kwamen een aantal buitenlandse bedrijfsleiders samen om het investeringsproject te bespreking in Peking. Het is groots maar niet onmogelijk, op verschillende logistieke manieren willen ze landen in Azië, Europa en het Midden-Oosten met elkaar verbinden, goed voor een totale collaboratie van meer dan 60 landen.

De grote som geld die China klaar heeft staan zal de wereldeconomie ongetwijfeld ten goede komen, het plan wordt positief onthaald bij het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

Beide instanties houden het project nauwlettend in de gaten en verwachten alleen maar enorm grote voordelen voor alle landen die massaal gaan investeren in het ‘One Belt, One Road’ project.

Voorzitter van het IMF Christine Lagarde is enthousiast, ze benadrukt dat het verspreiden van kennis en investeringen op lange termijn voordelig zullen zijn voor de verschillende regio’s. De economische groei zal toenemen op een duurzame manier zonder kunstmatige injecties of ‘trucjes’

Door het voortouw te nemen in dit project, probeert China het zwaartepunt voor zichzelf te creëren in deze vernieuwde zijderoute.

Er is nog onduidelijkheid over hoe de route precies zal lopen vermits de historische route niet in rekening genomen zal worden, ter zee en in de lucht zal ook onderdeel uitmaken van de nieuwe zijderoute.

Bronnen: CNBC

Foto: Wikimedia