Succes met landbouwfondsen

Eten moeten we allemaal. En met steeds meer miljarden mensen, moet ook de landbouwproductie meegroeien. Waarom dan niet beleggen in bijvoorbeeld landbouwfondsen? Zij bieden een combinatie van structurele groei en lage volatiliteit.

Er bestaan in België en Nederland nog niet extreem veel landbouwfondsen. De beste drie van deze fondsen behaalden in de periode 2011-2016 een gemiddeld jaarlijks rendement van tussen de 6 en 7 procent.

Weliswaar is dit resultaat lager dan de rendementen die gehaald worden in bijvoorbeeld de technologiesector, maar de volatiliteit ligt bij de landbouwfondsen (13,2% op jaarbasis) wel lager dan de 15,5% volatiliteit in de technologiefondsen.

Landbouwaandelen zijn interessant op de langere termijn, zo stelt Stéphane Soussan, beheerder van Amundi Funds Equity Global Agriculture: “De groei van de wereldbevolking met 1 procent per jaar doet de vraag toenemen. Door de stijging van de inkomens in de opkomende landen gaat ook het calorieverbruik van de bevolking er omhoog.”

De vraag stijgt dus terwijl het aanbod niet meteen mee volgt. Door de verstedelijking in veel ontwikkelingslanden neemt de druk op landbouw om productiviteitswinsten te boeken steeds toe.

De veeteeltsector en suikerproductie deden het de jongste tijd goed. Ook precisielandbouw biedt kansen voor de toekomst.

Fondsen die goed gepresteerd hebben de afgelopen tijd:

Amundi Funds Equity Global Agriculture: 1 jaar: +14,37%, 3 jaar: +10,49%, 5 jaar: +7,12%
DPAM Invest Equities Agriculture: 1 jaar: +12,88%, 3 jaar: +9,38%, 5 jaar: +5,92%
Pictet Agriculture: 1 jaar: +10,63%, 3 jaar: +7,92%, 5 jaar: +6,23%

Bron: Trends, Moneytalk, Morningstar