Saudi-Arabië en Rusland verlengen ‘supply cut’, olieprijzen stijgen

De Russische en Saudische ministers van Energie stuurden maandag een opmerkelijk bericht de wereld in, namelijk een overeengekomen mededeling over de verlenging van de teruggeschroefde olieproductie die nog zal duren tot midden maart 2018. De olieprijzen reageerden vrijwel onmiddellijk en schoten met 1,5 tot 2 procent de hoogte in.

Het terugschroeven van de olieproductie werd vorig jaar in het leven geroepen nadat de olieprijzen tot ondraaglijk lage niveaus zakten door overaanbod. OPEC- maar ook niet-OPEC-landen produceerden te veel olie in verhouding met de vraag naar het zwarte goud met zware prijsdalingen als gevolg.

Door de productieniveaus terug te schroeven, werd er opnieuw een beter evenwicht gecreëerd tussen vraag- en aanbodzijde. Ondertussen zijn de prijzen lichtjes hersteld, maar de olieproducerende landen zijn nog niet tevreden met de huidige prijsniveaus.

Saudisch minister van Energie Khalid al-Falih en Russisch minister van Energie Alexander Novak, niet toevallig de twee grootste olieproducerende en -exporterende landen, kwamen maandag overeen om de verlaagde olieproductie te verlengen tot midden maart 2018 in de hoop het herstel op de oliemarkt te ondersteunen.

Zowel Saudi-Arabië en Rusland hebben er baat bij om hun olievaten te kunnen verkopen aan hogere prijzen, de samenwerking tussen beide landen is dan ook niet vreemd… hoewel er toch enige concurrentie is vermits beide landen graag de grootste leverancier willen worden aan China.

China is een gegeerde ‘klant’ omdat de afname de afgelopen jaren sterk is gestegen, het zal niet lang meer duren vooraleer de Chinezen de Verenigde Staten van Amerika voorbij steken als grootste olieverbruiker ter wereld.

De V.S.A. doen daarentegen niet mee met het terugschroeven van hun olieproductie, in tegendeel, de afgelopen maanden werden er zelfs meer boorplatformen in dienst gesteld. De Amerikanen zijn daarmee een doorn in het oog van de OPEC en Rusland.

Handelaren en speculanten gokken dat de Russische en Saudische ‘samenwerking’ uiteindelijk toch zal resulteren in hogere olieprijzen omdat het aanbod, ondanks de Amerikanen, aan het dalen is.

Bronnen: FoxNews, Reuters, CNBC

Foto: Lalabell68 – Pixabay