QE-zeepbel doet excessen superrijken toenemen!

De fiscale stimulus die centrale banken aan de economie gaven via QE-programma’s heeft ons leven hard verbeterd. Of dan toch het leven van de superrijken. Zij staan namelijk vooraan in de rij als het geld wordt uitgedeeld. En ze weten niet wat met hun geld te doen.

Alle grote centrale banken hebben sinds de crisis van 2008 massaal geld bijgedrukt. De Fed, ECB, Bank of England, Bank of Japan en de Chinese centrale bank zorgden voor biljoenen aan extra liquiditeiten.

Het heeft voorkomen dat ons financieel systeem implodeerde. Maar het geld kwam wel bij de verkeerde mensen terecht: onverantwoordelijke banken die grote risico’s hadden genomen, onverantwoordelijke overheden die teveel schulden hebben gemaakt, onverantwoordelijke beleggers…

Bail-outs van grote financiële instellingen en QE-programma’s waarbij obligaties van overheden en grote ondernemingen werden opgekocht deden het gratis geld in de eerste plaats belanden bij mensen die het reeds veel beter hadden dan de rest van de bevolking.

Er is geen probleem met kapitalisme, maar de spelregels moeten wel voor iedereen gelijk zijn. Centrale banken die bepaalde groepen bevoorrechten en hen miljarden versgedrukt geld in de handen stoppen, dat hoort niet thuis in een kapitalistisch systeem.

De problemen met die politiek wordt met de dag duidelijker. Enkel deze week alleen al verschenen twee nieuwsberichten die gewone mensen grote ogen doen trekken.

Zo is er in Singapore nu een verkoopautomaat waar je geen chips of cola uithaalt, maar… luxeauto’s!

De automaat is 15 verdiepingen hoog en er zitten 60 auto’s in, van Lamborghini’s tot Bentleys en Ferrari’s!

Klanten op het gelijkvloers kunnen via een touchscreen kiezen welke wagen ze willen zien. Een lift brengt de wagen in enkele minuten tot bij hen.

Het gratis geld van de ECB moet rollen en het rolt recht naar de speeltuinen van de superrijken in Singapore, Hong Kong en… Los Angeles.

Daar is gisteren een nieuwe airportterminal ingehuldigd voor superrijken. De terminal lijkt meer op een hotel en de klanten kunnen er van alle luxe genieten die je je maar kan inbeelden.

Om gebruik te kunnen maken van de luxeterminal moet je een jaarlijks lidmaatschap betalen van $7.500. Voor elke binnenlandse vlucht betaal je dan nog eens $2.700 en voor internationale vluchten betaal je $3.000.

Wie iets minder rijk is en zich geen lidmaatschap kan veroorloven (arme zielen), betaalt $3.500 voor binnenlandse vluchten en $4.000 voor internationale.

Maar wat het meest in het oog springt is de het scherm dat je verwelkomt aan de inkom: “Dit is wat u nu mist in de hoofdterminal.”

Op het scherm kan je volgen hoe het ‘plebs’ sjouwt met zware valiezen, in lange rijen wachten aan de check-in, vernederende veiligheidscontroles moeten ondergaan, en ga maar verder.

Dat dat er een beetje over was beseften ze op de luchthaven pas nadat er kritiek kwam op dit initiatief.

De rijken leven in een bubbel die gefinancierd wordt door de centrale banken. Nulrentes en obligatieopkoopprogrammma’s zorgen dat de excessen steeds groter worden. Allemaal het gevolg van een van de meest socialistische ideeën die er zijn: het idee dat een centraal orgaan (zoals een centrale bank) de economie moet plannen. Maar wees gerust, niemand zal daar de schuld leggen als het opnieuw fout gaat!

Bronnen: The Guardian, Reuters
Foto: Publiek domein