Nederlandse economie presteert meer dan uitstekend

Het gaat goed met de Europese Unie, de economieën van verschillende eurolanden zijn stevig aan het herstellen en eentje daarvan steekt er met kop en schouders bovenuit, namelijk die van onze Noorderburen. Nederland zag zijn economie tijdens het eerste kwartaal van dit jaar groeien met 3,4 procent in vergelijking met het jaar ervoor, het hoogste niveau sinds 2008.

Als er één Europees land is dat het wel bijzonder goed doet de laatste tijd, dan is het Nederland wel. De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem publiceerde woensdag de positieve economische gegevens uit het Financieel Jaarverslag in de Tweede Kamer.

Op deze ‘Verantwoordingsdag’ wordt de stand van economische zaken en de vooruitzichten ervan toegelicht. Dijsselbloem trapte zijn toepspraak af met de melding dat de staatsschuld met 32 miljard euro extra is gedaald dan er eerst werd verwacht.

Het bruto binnenlands product (bbp) is ondertussen ook al voor het twaalfde kwartaal op rij aan het toenemen, met de nodige voorzichtigheid durven de Nederlanders te zeggen dat de crisis van 2008 volledig verteerd is.

De schuldvermindering loopt op wieltjes, enkele jaren geleden bedroeg deze nog 450 miljard euro om vervolgens te dalen naar 441 miljard en uiteindelijk in 2016 tot 434 miljard euro, dat is 62,3 procent van het bbp en komt daarmee dichtbij de Europese grens van 60 procent.

Als Nederland deze positieve trend kan vasthouden, dan zal de schuldgraad wellicht tegen eind 2018 onder die 60 procent zitten.

De stijging van de economische groei is vooral te danken aan het verhoogde consumenten- en producentenvertrouwen. Er werd tijdens de eerste drie maanden van dit jaar meer gekocht door particulieren, ook bedrijven zagen een forse stijging van export van goederen en diensten.

Investeringen in vastgoed liepen flink op waardoor ook bouwbedrijven kunnen profiteren van het herstelde vertrouwen. Ook de uitzendbedrijven merken op dat de Nederlandse economie stevig aan het herstellen is, ze zien meer jobs die ingevuld geraken en zagen de werkloosheid dalen naar het laagste punt sinds 2011.

Bronnen: BusinessInsider, De Morgen

Foto: EU2016 – Flickr