Braziliaanse beurzen crashen na uitbreken nieuwe politiek schandaal

De Braziliaanse beurs opende met een zware crash deze morgen na het recente schandaal waarin de nieuwe president Michel Temer in opspraak gekomen is. De crash van meer dan 10% dreigt echter mogelijks pas het begin te zijn van opnieuw diverse maanden aan politieke instabiliteit.

De iShare MSCI Brazil Cap ETF (EWZ) welke de Braziliaanse stocks opvolgt liet donderdagmorgen zelfs een daling van 18% noteren door het nieuwe schandaal.

Minder dan 10 maanden na het begin van de ambtstermijn van de Braziliaanse president Michel Temer wordt deze ervan beschuldigd in een grote corruptiezaak. Er zijn onder meer geluidsopnames opgedoken waarin hij zwijgsommen bespreekt voor een mogelijke getuige in het grootste Braziliaanse corruptieonderzoek ooit.

Dit alles zorgt voor een verder wantrouwen in de Braziliaanse economie waarbij op alle niveaus de corruptie in hoge mate aanwezig is. Zonder grondige hervormingen en het uitroeien van de corruptie kan Brazilië de economie niet terug op de rails krijgen. Zowel lokale als buitenlandse investeerders investeren dan ook liever in buitenlandse bedrijven dan in de eigen economie.

Ook in verleden waren talrijke hooggeplaatste Braziliaanse politiekers betrokken in schandalen waarbij er duidelijk amper lessen getrokken werden voor de toekomst. De Braziliaanse munt, de Real liet ondertussen een daling van maar liefst 6% noteren ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De betalingen die de Braziliaanse president Michel Temer wilde uitvoeren waren bestemd voor de voormalige voorzitter van het Braziliaanse lagerhuis die op dit moment nog een celstraf uitzit voor corruptie.

Indien dit alles op een politieke nachtmerrie uitdraait, waar het alvast alle schijn van heeft, dan is de positie van Temer onhoudbaar. Welke politieker Temer zou moeten opvolgen is een nog grotere vraag aangezien de politiek door en door corrupt is. Op dit moment zijn meer dan 90 personen in verdenking gesteld in het Petrobas-schandaal waarbij een groot deel banden heeft met de huidige president Temer. Ook oud-president Lula kwam hierbij reeds in opspraak waardoor duidelijk is dat zelfs het hoogste politieke niveau allesbehalve vrijuit gaat.

Nochtans werd Brazilië in het verleden vaak genoemd als de Zuid-Amerikaanse tijger. Ondertussen is dit beeld bijgesteld naar een economie gebukt gaande onder recessies en enorme corruptie.

Bronnen:

http://www.cnbc.com