Ondergrondse oorlog tussen de oligarchen gaat onverminderd voort

Igor Sechin, CEO van het Russisch staatsoliebedrijf Rosneft, heet een spreekwoordelijke kernbom doen ontploffen: hij heeft collega-oligarch Vladimir Yevtushenkov voor de rechter gedaagd.

Yevtushenkov is CEO van conglomeraat Sistema, alsook aandeelhouder van 62% van de aandelen. Systema staat genoteerd op de London Stock Exchange en houdt zich met allerhande activiteiten bezig, van IT en electronica tot investeringbank, farmaceutica en zelfs de toeristische dienstverlening.

Sechin vraagt 1.87 miljard USD van Sistema, dat tot 2014 hoofdaandeelhouder van oliemaatschappij Bashneft was. In dat jaar werd Bashneft om schimmige reden gehernationaliseerd. Officieel omdat de privatisering niet correct verlopen was.

Volgens nieuwsagentschap Interfax zou het gaan om een verdachte handel in assets: Sistema zou bepaalde gezonde en ondergewaardeerde assets uit Bashneft getrokken hebben tijdens de hernationalisering, waardoor Rosneft een kat in een zak kocht.

Strikt genomen is de 1.87 miljard USD geen enorm bedrag. Maar de morele impact van de rechtszaak is wel groot: het aandeel van Sistema moest onmiddellijk een klap van ruim 25% incasseren.

Het is niet de eerste keer dat de oligarchen mekaar om de nek vliegen en carrières en bedrijven worden vernietigd. Dat kon u de afgelopen maanden hier bij beurs.com volgen.

De nervositeit is de afgelopen jaren enkel toegenomen. Rusland moet dringend een aantal kroonjuwelen privatiseren door de lage olieprijs en de hoge inflatie.

Dat betekent dat de machtsbasis van de oligarchen wordt uitgedaagd. Die willen hun macht en belangen nu consolideren en daar moet dus bloed voor vloeien.

Benieuwd of het Kremlin erin slaagt de neuzen in dezelfde richting te houden. Wat is Poetin waard zonder de steun van ’s lands superrijken?

Bron: Interfax