Ontmijnt Rusland geopolitieke spanningen rond Noord-Korea via de achterdeur?

Er is veel te doen rond Noord-Korea. Het communistische land experimenteert al enkele jaren met ballistische raketten en zou dicht bij de oplevering van een kernwapen staan.

Dat is niet naar de zin van de Russen, de Japanners en natuurlijk de Amerikanen. Voorlopig kijkt iedereen naar de Chinezen om het regime in Pyongyang tot de orde te roepen.

Maar in alle stilte versterken de Russen hun greep op Noord-Korea. Zo heeft een Russische ferry-maatschappij een vergunning gekregen om een veerdienst tussen Vladivostok (Rusland) en Nason (Noord-Korea).

Op die manier zouden Russisch arbeid en kapitaal aan het werk kunnen worden gezet in Noord-Korea, en zouden goedkoop geproduceerde goederen over zee naar Rusland kunnen worden geëxporteerd.

11 jaar lang moest havenstad Nason het doen zonder overzeese handel. In 2006 schortte de Japanse overheid een ferrydienst tussen de stad en Niigata op, na de eerste kernproeven van de Noord-Koreanen.

Rechtstreekse handel en samenwerking tussen Noord-Korea en Rusland kan de relaties tussen de grootmachten gevoelig verbeteren: als het Kremlin greep krijgt op de geesten (en portefeuilles) in Pyongyang zal dit de explosieve situatie ongetwijfeld ontmijnen.

Rusland zou immers niet gediend zijn met een nucleaire escalatie in het Verre Oosten: de Russen investeren miljarden in de uitbouw van bestaande en nieuwe haveninfrastructuur in de regio Vladivostok, om Zuid-Oost-Azië los te weken uit 60 jaar Amerikaanse loyauteit.

Bron: RBTH, Nikkei

Foto: (stephan)