Bitcoin overstijgt 2.000 dollar-grens

De koers van de elektronische en digitale bitcoin lijkt niet te stuiten, afgelopen zaterdag steeg de munt naar een nieuw hoogterecord en sloot de dag af rond de 2050 dollar per virtuele munt. De bitcoin wordt steeds populairder bij Japanse en Chinese investeerders omdat de munt in deze landen wordt ondersteund.

De digitale munt steeg zaterdag met maar liefst 4,5 procent naar 2061,88 dollar, goed voor een nieuwe ‘all-time high’. Het handelsvolume werd voornamelijk gedragen door Japanse en Chinese beleggers, ongeveer 55 procent van de transacties kwam vanuit deze gretige portefeuilles.

Een bijzondere prestatie vermits de digitale munt in 2013 nog ‘maar’ 1000 dollar waard was, sinds deze piek liep de waarde van de munt echter fors terug omwille van allerlei factoren die de virtuele munt minder aantrekkelijk maakte, zoals bv. een bug in de software, het aftreden van de CEO en zelfs een mogelijke opheffing en stopzetting van de cryptovaluta.

Maar ondanks deze tegenslagen, bleef de munt bestaan en bouwde stilaan zijn waarde terug op vanaf midden 2015. Omdat de munt steeds vaker werd geaccepteerd door nationale overheden als legaal betaalmiddel, kon de virtuele munt stilaan uit zijn dal kruipen.

In China werd er vorig jaar een nieuwe wet goedgekeurd om de volatiliteit van de bitcoin wat in te tomen en Japan aanvaardt sinds kort de bitcoin als legitiem betaalmiddel, vandaar dat de munt de laatste maanden zo gegeerd is bij Japanse en Chinese beleggers.

Maar het is niet enkel de bitcoin dat steeds meer aan populariteit wint, er zijn ook ‘concurrenten’ op de markt die beleggers en investeerders voor zich willen winnen. Andere digitale munten zoals bv. ripple en ethereum surfen mee op het succes van de bitcoin en vergroten daarmee hun aandeel op de ‘crypto’-markt.

De schommelingen zijn echter waanzinnig, uitschieters van 100 tot 1000 procent op korte termijn zijn niet zo abnormaal in dit wereldje. Maar dat werkt in beide richtingen natuurlijk, marktkenners manen daarom aan om met de nodige voorzichtigheid te handelen.

Bronnen: CNBC, NU, De Redactie

Foto: BTC Keychain – Flickr