Europese Unie klaar voor onderhandelingen brexit

De langverwachte onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over de uittreding uit de Europese Unie kunnen volgens de 27 EU-ministers van start gaan. Over het Europese onderhandelingsmandaat heerst grote eensgezindheid tussen de ministers. Maandag kreeg hoofdonderhandelaar Michel Barnier de definitieve goedkeuring om de gesprekken met de Britten te starten.

Maandag kwamen de 27 EU-ministers voor de zoveelste keer bij elkaar om de onderhandelings-richtlijnen met het Verenigd Koninkrijk nog maar eens te bespreken. Er werd unaniem beslist om het pakket definitief te overhandigen aan de Franse onderhandelaar Michel Barnier, waarmee hij de komende maanden de onderhandelingen met de Britten zal voeren.

De gesprekken zullen ergens van start gaan na de vervroegde Britse verkiezingen op 8 juni. Eind juni zou er een eerste dialoog moeten komen als verkenningsronde tussen beide partijen. Volgens Barnier is het Europees dossier goed voorbereid en kan hij rekenen op voldoende steun van de achterban.

Allereerst wilt de Europese Unie een akkoord bereiken over de Britse uittreding uit de unie, over onder andere de brexit-rekening van 100 miljard euro, alvorens gesprekken aan te gaan over een vernieuwde handelsrelatie met de Britten.

Zijn Britse tegenhanger David Davis heeft al laten weten dat hij niet is opgezet met de manier van communiceren. Davis pleit voor onderhandelingen over de uittreding die gepaard gaan met gesprekken over een vernieuwde handelsrelatie tussen de EU en het Verenigde Koninkrijk.

Het belooft een ‘hete’ zomer te worden vermits beide partijen voorlopig voet bij stuk houden. De EU-ministers lijken niet af te willen stappen van de brexit-rekening, ze vinden dat de Britten moeten voldoen aan hun financiële verplichtingen.

Davis ging in de tegenaanval door te dreigen om de onderhandelingstafel te verlaten als deze rekening niet herzien of zelfs geschrapt wordt. Hoewel er nog veel discussiepunten zijn, wordt er toch verwacht dat er een ‘deal’ uit de bus zal komen.

Dit dossier is te belangrijk voor zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk om constant dwars te liggen en de onderhandelingen te blokkeren, echter zal er wel hard onderhandelt worden om zoveel mogelijk slagen binnen te halen.

Bronnen: NOS, FD, Telegraaf

Foto: MaxPixel