Mijn favoriete macro trade

Bart Peters / 22 Mei 2017 – twitter.com/bp1990

 

Beste lezers,

 

Ik ga maar meteen met de deur in huis vallen…

Ik ga de komende jaren mikken op een outperformance van de ‘opkomende markten’ tegenover de ‘geavanceerde markten’.

Dit kan u op vele manieren doen en ik ga in dit artikel de meest voor de hand liggende manier in de schijnwerpers zetten.

De Trade

De positie is dan als volgt:

50% van het te investeren bedrag: short SPY (verkopen)

50% van het te investeren bedrag: long EEM (kopen)

EEM is de MSCI Emerging Markets ETF.

SPY is de SPDR S&P500 ETF.

(Een ETF is een op de beurs verhandelbaar fonds, een Exchange Traded Fund)

De bedoeling is dan ook om de spread tussen deze 2 activa te kunnen nemen als winst, mocht alles gaan zoals ik verwacht.

Waarom denk ik dat dit een mooie opportuniteit is die zich aandient?

S&P500 VS Emerging Markets: Valuering

 

De valuering van Emerging Markets is zowat de helft van die van de Amerikaanse S&P500, of u nu kijkt naar…

  1. Price/sales ratio
  2. Price/book ratio
  3. CAPE ratio

Kort maar bondig:

Het zegt allemaal hetzelfde, Emerging markets noteren tegen een behoorlijke korting in vergelijking met de Developed Markets.

S&P500 VS Emerging Markets: Groei

Nu zou u kunnen denken dat dat waarschijnlijk wel te verklaren is door een verschil in groei, dat de groei in developed markets groter is dan die in emerging markets.

Niets is minder waar, de groei in EM is juist een stuk hoger dan die in DM!

Ook kan het niet liggen aan voorspelde tegenvallende toekomstige groei die beleggers angstig zou kunnen maken, deze ziet er ook zeer voordelig uit in het voordeel van emerging markets.

Op bovenstaande grafiek zie je dat het verschil in groei ten voordele van EM er zeker nog was de laatste 10 jaar, maar dit steeds kleiner werd… tot in 2016 het verschil weer begon te groeien in het voordeel van EM, dit is – zeker historisch gezien – nog maar het begin en ik verwacht dat we het verschil in groei zullen zien aantrekken zoals het dat deed in het begin van deze eeuw.

Aan een gebrek aan groei ligt het dus in ieder geval al niet, in tegendeel.

Dus waarom noteren de opkomende landen die in sommige gevallen dubbel zo snel groeien als de geavanceerdere markten tegen zo een korting?

Dat komt volgens mij voornamelijk door één grote factor, namelijk…

De Amerikaanse Dollar

De opkomende markten hebben een negatieve correlatie met de Amerikaanse Dollar.

Dit komt door verschillende factoren waarvan ik de meest prominente 2 even zal opsommen:

1.Emerging markets moeten het vaak hebben van externe kapitaalsinvloei, en zijn dan natuurlijk ook kwetsbaar voor het omgekeerde, namelijk kapitaalsuitvloei, welke gebeurd als beleggers het toneel verlaten om terug te keren naar de Verenigde Staten waar het monetaire en economische beleid op dat moment eventueel als gunstiger beschreven zou kunnen worden.

2.Emerging markets hebben ook een grote hoeveelheid schulden die in USD genomineerd zijn, als de USD vervolgens stijgt tegenover de valutas van de landen die in USD geleend hebben, dan is de nominale schuld nog altijd hetzelfde maar de reële schuld is groter aangezien je meer van je locale valuta nodig hebt om de dollars vast te kunnen krijgen.

Dus zodra de USD in een uptrend is kun je verwachten dat er aanzienlijke druk komt te staan op de opkomende markten.

Zodra de federal reserve in 2013 kennis gaf van de plannen om het monetaire stimulus programma ‘Quantatative Easing’ geleidelijk aan af te bouwen, zagen marktparticipanten dit als een zware verstrenging van het huidige monetaire beleid en dit leidde tot massaale kapitaalsuitvloei uit de emerging markets, terug naar de Verenigde Staten.

Dit is dus wat we gezien hebben de afgelopen jaren, waarin de USD zeer sterk was, zoals u kan zien op de onderstaande grafiek

Echter – in tegenstelling tot de algemene kennis – is het historisch het geval dat de USD piekt wanneer de eerste renteverhoging is gebeurd door de federal reserve welke de volgende ‘renteverhogings cyclus’ start.

Een duidelijk voorbeeld van markten die naar de toekomst kijken en deze inprijzen.

Sinds die renteverhoging ligt de dollar zo goed als stil, en is zelfs de laatste tijd erg zwakjes.

De vlam lijkt ook een beetje gedooft na de sterke rally van afgelopen jaren, alles zit namelijk al in de prijs.

Alsook denk ik dat economische groei wel eens erg zou kunnen tegenvallen in Amerika de komende jaren, aangezien vele indicatoren toch wel suggereren dat we dichter bij een recessie zitten dan bij het paradijs, welke grotendeels in de prijzen van de o.a. de S&P500 zit.

Dit zou ook neerwaartse druk op de USD zetten, en ik denk dat we hier al wat tekenen van beginnen te zien.

Een dalende USD zou positief zijn voor de emerging markets en negatief zijn voor de developed markets.

Geweldige hedge

Waarom durf ik in deze trade een positie in te nemen die een heel stuk groter is dan de posities die ik normaal gezien inneem?

Ben ik gek geworden…?

Nope…

Ik durf in deze 2 activa een grote positie in nemen omdat ik eigenlijk – in tegenstelling tot wat een leek zou denken hierover – erg weinig risico neem voor toch een zeer mooie return te kunnen neerzetten de komende jaren.

 

Aangezien we hier inspelen met een short positie op wat ik zie als een zeer rijk gevalueerde markt en een long positie op wat ik zie als een markt met zeer veel potentieël ben je voor een heel groot deel zoniet volledig beschermt tegen ‘tail risk events’, gebeurtenissen die rampzalige gevolgen kan hebben voor ‘long only’ beleggers die geen enkele dekking hebben tegen een potentieële val in aandelenmarkten.

 

Een geweldig voorbeeld hiervan is een scenario als in 2008, ik denk dat iedereen zich dat nog wel erg goed kan herinneren vanwege zijn brute ernst.

Als er nog eens een dramatisch voorval komt waarbij wereldwijd aandelenmarkten corrigeren dan zal u logischerwijs de rijkst gevalueerde aandelenmarkten het meest zien corrigeren, en de goedkoopste het minste.

Als er dus een correctie komt en de SPY ETF corrigeert 10% en de EEM ETF corrigeert 8%, dan heeft u nogaltijd een winst van 2%!

Dus in zo een scenario – waar iedereen geen raad meer weet met zijn verliezen (iedereen is altijd long)- bent u nog altijd geld aan het verdienen!

Zowat het enige wat mis kan lopen is dat ik de timing verkeerd heb en dat de DM verder outperformen en EM verder daalt waarbij ik dus op beiden benen verlies zou maken.

 

Echter zijn we al zover in de cyclus en zijn er al zoveel tekenen aan de wand dat het onwaarschijnlijk is dat de draai in deze cyclus niet al achter ons ligt, maar mocht het zijn dat het nog niet zo ver is, dan is het in ieder geval toch zeer dichtbij.

Technische Analyse

Op onderstaande grafiek is het verschil in performance duidelijk te zien, dit komt zoals ik al zei grotendeels door de externe factor van de verstrenging in het monetair beleid in Amerika en niet zozeer door de emerging markets zelf, de kloof werd dan ook sinds 2013 met het jaar erger…

Tot het begin van 2016 er kwam, en emerging market aandelen een Head & Shoulders technisch bodempatroon vertoonde op de grafiek welke veelzeggend is na zo een drastische underperformance.

Sindsdien is er een mooi herstel genoteerd maar dit is amper het begin in mijn ogen.

De grafiek hierboven laat de ratio zien van de SPY ETF tegenover de EEM ETF.

De verhouding tussen de Developed Markets en de Emerging markets dus.

De DM deden het stukken beter van 2011 tot en met 2015, daarna ging de ratio zijwaarts met de nodige volatiliteit.

Wat we nu zien is dat de trendlijn die deze stijging van DM tov EM in stand heeft gehouden nu doorbroken is nadat de poging om een nieuwe high te maken niet werd bevestigd door de RSI.

Dit is veelzeggend en ik denk dat we vertrokken zijn voor een outperformance van de opkomende landen tegen hun geavanceerdere tegenpartijen, daar waar dit de afgelopen jaren andersom was.

Ook is het niet alleen de Emerging Markets die veel sterkte laten zien tov de S&P500…

Dit hierboven is een grafiek van indexen over heel de wereld samen, exclusief die van Amerika zelf, en dat in verhouding met de S&P500.

De hele wereld breekt naar boven uit tegenover de S&P500!

Dus niet alleen de EM zijn sterk tegen DM maar de rest van de wereld ook.

Dit is wat mij betreft een teken dat dit wel eens een echte winnaar kan worden over de komende jaren.

De gemiddelde outperformance cyclus van EM/DM en vice versa duurt ook zo een 7 jaar gemiddeld, dit is ook geen toeval dat net nu deze bodem en uitbraak plaatsvindt.

De technische patronen spreken alvast boekdelen.

Conclusie

De cyclus die gemiddeld zo een 7 jaar duurt is gedraaid en we gaan de komende jaren zeer goede performance zien uit de opkomende markten, dit in tegenstelling tot de geavanceerdere markten die wel eens voor een teleurstelling zouden kunnen zorgen en waar het potentieel grotendeels achter ons ligt.

De fundamentele redenen zijn er voor een draai in ons voordeel.

De technische indicatoren spreken in ons voordeel

Het sentiment begint te veranderen in ons voordeel

De long EEM/short SPY trade is dan ook een pareltje waarbij u profiteert van zowel een laag risico als een kans op grote winsten!

Hoe deze trend het beste bespelen?

De long EEM/short SPY trade is één van de manieren waarop u deze trade kan uitvoeren.

Er zijn er natuurlijk nog meer, en uiteraard zijn ook niet alle opkomende markten even sterk of alle Amerikaanse indexen even gevoelig voor een zware correctie in de toekomst…

Als u een strategie hanteert waarmee u mikt op het ‘gemiddelde’, en dat is exact wat u doet bij een maandje van aandelen wat een ETF moet voorstellen, dan kan je ook per definitie rekenen op ‘middelmatige’ prestaties.

Niet dat ik opeens wil zeggen dat deze trade niet goed is, want dat is ie zeker wel!

Maar het is niet optimaal.

 

Wij bij Kantoor Peters doorlopen, analyseren en optimaliseren dit hele process voor u, zodat u zich bezig kan houden met andere dingen.

Met ons Multi Asset Opportunities fonds – met als beheerder de vermogensbeheerder Merit Capital te Antwerpen – kunnen wij op trends als deze springen om er het maximale rendement uit te halen, zoals het hoort.

En dat is dan ook exact wat wij gaan doen!

Natuurlijk is deze trade maar één van de vele macro economische trends waarop wij zullen inspelen met ons fonds, er zijn nog veel goede opportuniteiten die te mooi zijn om te laten liggen, alsook diversifiëren deze het portfolio wat leid tot nog minder risico dan al het geval was.

En voor de mensen die – zeer begrijpelijk – gesteld zijn op de veiligheid van hun zuur verdiend spaargeld: het fonds zit in de ‘verpakking’ van een Luxemburgse levensverzekering, probeer maar eens iets te vinden dat veiliger is dan dat!

 

Voor meer informatie over ons beleggingsfonds kan u ons contacteren met hulp van onderstaande informatie:

 

Verzekeringen | Beleggingen | Leasing

Guido Peters bvba

Bosstraat 40 – 3680 Maaseik

Tel 089/56.63.80 – Fax 089/56.85.03

info@kantoorpeters.be / bart@kantoorpeters.be

 www.kantoorpeters.be

FSMA 032614 A

 

 

Het ICF Multi Asset Opportunities is een beleggingsproduct bij Baloise Luxemburg, met als beheerder MeritCapital NV. Aan deze levensverzekering is het rendement gekoppeld aan beleggingsfondsen, met als doel de uitkering van een kapitaal bij leven en/of overlijden van de verzekerde perso(o)ne(n), vermeld in de bijzondere voorwaarden van de Baloise polis. Lees aandachtig de financiele infofiche, de algemene voorwaarden, de specifieke voorwaarden van collectieve internefondsen bij BaloiseVie  Luxemburg. Informatie over het beleid inzake belangconflicten is beschikbaar op aanvraag bij BaloiseVie Luxembourg S.A.. Voor meer informatie, contacteer uw BaloiseVie Luxembourg verzekeringsmakelaar