Europese Commissie wilt meer ‘schokdempers’

De Europese Unie beleeft een turbulent jaar, van pessimisme tot optimisme in slechts enkele maanden. Door de opkomende populistische partijen en de brexit kwam de unie in een gevaarlijke zone terecht, maar na de Franse presidentsverkiezingen en een rapport van de aantrekkende economische groei heeft het negatieve plaatsgemaakt voor het positieve.

Het kan verkeren, zou Gerbrand Adriaensz Bredero zeggen. De angst en twijfels die men had omtrent de Europese Unie eind vorig jaar en begin dit jaar, is op korte termijn omgeslagen in een groter samenhorigheidsgevoel en een nog ambitieuzere Europese Commissie.

Door de populaire anti-EU partijen, het Britse referendum voor een vertrek uit de Europese Unie en twijfels over het voortbestaan, werd er hard gespeculeerd op het uiteenvallen van de Europese Unie. Volgens velen was het slechts een kwestie van tijd vooraleer andere landen het voorbeeld van de Britten zouden volgen.

Maar dat sentiment lijkt volledig te zijn omgeslagen, vooral bij de Europese Commissie. Na de overwinning van Emmanuel Macron, de goede samenwerking tussen de overige 27 eurolanden voor het brexit-dossier en hoopgevende macro-economische data, lijkt het Europagevoel sterker te zijn worden.

Europees Commissaris Pierre Moscovici geeft grif toe dat hij vreesde voor een overwinning van populisten in verschillende eurolanden, voornamelijk een triomf in Frankrijk zou rampzalig zijn geweest. Moscovici is opgelucht dat noch in Nederland, Oostenrijk en Frankrijk het populisme aan de macht is gekomen.

Nu deze struikelblokken van de baan zijn, is het volgens hem terug tijd om te werken aan een ambitieus project om de Europese Unie nog meer uit te diepen en te zorgen voor schokdempers die de unie beter moeten beschermen in tijden van crisis.

Er worden drie ‘tools’ naar voren geschoven die de Europese Unie schokbestendiger zouden moeten maken, namelijk een Europees Systeem voor de Bescherming van Investeringen (ESBI), een herverzekering bij een Europees fonds voor nationale werkloosheidssytemen en het uitbrengen van Europese obligaties.

Het ESBI zou ervoor moeten zorgen dat, in geval van crisis, overheidsinvesteringen beschermd worden zodat overheden kunnen blijven investeren in bv. infrastructuur. Dit soort werken zijn namelijk het eerste waarin wordt gesneden als er een crisis uitbreekt, door het mechanisme kunnen overheden vrij hun gang gaan met hun investeringen.

De herverzekering kan aangewend worden door overheden bij sterke toename van de werkloosheid, om een negatieve impact op de financiën te vermijden, zouden eurolanden geld kunnen lenen uit een Europees fonds.

En als laatste, het uitbrengen van Europese obligaties die ervoor moeten zorgen dat de risico’s in de financiële sector verminderd worden door schuldpapier van zwakkere en sterke eurolanden te vermengen.

Bronnen: NRC, De Standaard, Euractiv

Foto: European Parliament – Flickr