Zweedse centrale bank: dat 2% inflatiedoel was maar een grapje!

De voornaamste centrale banken houden al jaren de rentes uitzonderlijk laag om inflatie te creëren. Wat als het inflatiedoel eindelijk bereikt is? Dan stopt de bank toch met haar nulrentepolitiek? Of niet…

In de denkwereld van Keynesiaanse economen is inflatie nodig om economische groei te bevorderen. In praktijk verliezen burgers koopkracht omdat de nulrentepolitiek van centrale banken spaarrekeningen minder doet opbrengen dan de inflatie.

Iedereen die wat geld opzij zet voor de toekomst kijkt uit naar de dag dat de centrale bank haar rente terug optrekt. Maar wees niet te hoopvol!

Het inflatiedoel van de ECB, de Fed en de Zweedse centrale bank is 2%… maar nu dat doel in Zweden bereikt is komt men met excuses om toch maar geen andere politiek te moeten voeren.

Zo is de centrale bank plots ook tevreden met een inflatie van 3%. Er zal een bandbreedte toegepast worden van 1%: naast 2% inflatie is 1% en 3% nu ook aanvaardbaar.

Bovendien plant de bank ook een andere consumptieprijsindex te nemen als maatstaf voor de inflatie. Daardoor zal voortaan geen rekening meer gehouden worden met uitgaven voor hypothecaire leningen!

Het doet denken aan de Belgische gezondheidsindex: als er bepaalde elementen uit de index te veel stijgen, dan smijt je die er gewoon uit!

Al die creativiteit zorgt dat de crisismaatregelen niet moeten worden afgevoerd: de negatieve rente blijft behouden en ook het QE-programma blijft.

Vreemd, want als de economie het beter doet zoals men beweert, waarom moeten die steunwieltjes dan nog behouden worden?

Feit is dat de economie zou instorten als de centrale banken zouden stoppen met hun stimulusprogramma’s en nulrentes. Banken, bedrijven, beleggers en consumenten zijn verslaafd geraakt aan goedkoop geld.

Als de rente ook maar met één procent stijgt dan komen verschillende landen in de problemen. Zweden is daar een van, maar zeker niet de enige.

De stimulusmaatregelen, die blijven gewoon bestaan tot de centrale bank de economie kapotstimuleert.

Als het stimulusgeld de inflatie opdrijft naar vier, vijf of tien procent, dan zal het verhaal hetzelfde zijn. Het inflatiedoel zal worden aangepast en er zal nog wat verder geprutst worden aan de consumptieprijsindex.

Aangezien centrale banken allemaal elkaar kopiëren kan je er op aan dat de ECB en de Fed dezelfde tjeventrucs zal toepassen.

Bron: Bloomberg
Foto: Tony Webster