Japanse centrale bank blaast balans op tot 90% van het BBP!

In de race naar hyperinflatie neemt de Japanse centrale bank weer het voortouw. De stimulusprogramma’s waarbij miljarden yen worden bijgedrukt hebben ervoor gezorgd dat de balans van de bank even groot is als die van de Fed. In de komende maanden haalt ze de Amerikaanse centrale bank in.

De centrale bank van Japan heeft een nieuw record bereikt: haar totale balans bedraagt nu 500 BILJOEN yen. Dat is 4 biljoen euro.

Toen de bank in 2013 agressief geld begon te drukken om overheidsobligaties mee te kopen was haar balans nog maar 165 biljoen yen. In slechts vier jaar verdrievoudigde de balans!

Voorlopig heeft die influx van nieuw geld nog niet het gewenste effect bereikt. De inflatie in Japan blijft laag en staat momenteel op slechts 0,3%.

Momenteel potten de Japanners het geld mooi op, vooruitziend als ze zijn. Maar dat zal niet eeuwig zo blijven duren.

Op een gegeven moment zal dit geld uitgegeven worden en voor inflatie zorgen. Hoe hoog die zal uitvallen is niet te voorspellen. Maar je kan geen 335 biljoen yen in omloop brengen en verwachten dat de inflatie mooi onder de twee procent blijft.

Voor het moment slaagt de bank er niet in om de inflatie te verhogen, in de toekomst zal men met het omgekeerde probleem te maken krijgen. Men zal er niet in slagen de inflatie te verlagen.

De geschiedenis leert ons immer dat als een centrale bank de overheidsschuld financiert, dit altijd resulteert in hyperinflatie.

En de centrale bank van Japan financiert de overheid naar hartelust: ze bezit op dit moment meer dan 42% van alle uitstaande Japanse overheidsobligaties!

Ook heeft de bank een heleboel aandelenfondsen gekocht. De totale balans is nu gelijk aan 90% van het Japanse buto binnenlands product!

Dat kan gewoon niet goed aflopen!

Als de centrale bank de stimulus stopzet, dan stijgt de rente op overheidsobligaties. Een stijgende rente betekent lagere koersen op oude obligaties die aan een lagere rente zijn uitgegeven.

Dat kan een gigantisch verlies opleveren voor de centrale bank en zelfs haar voortbestaan in het gevaar brengen!

Er zit dus niets anders op dan de stimulusmaatregelen verder te zetten tot de munt kapotgestimuleerd is.

Wanneer dat juist zal gebeuren is onmogelijk te voorspellen. Hyperinflatie is geen fenomeen dat zich aankondigt en je de tijd geeft om je voor te bereiden.

Het is zoals een lawine waarbij één sneeuwvlokje plots een hele sneeuwmassa in beweging zet.

Eens hyperinflatie er is, is het te laat om nog voorzorgsmaatregelen te nemen.

Wie nu goud en zilver koopt als bescherming tegen hoge inflatie kan nog jaren wachten om de vruchten te plukken en wordt dan door iedereen uitgelachen.

Of… kan morgen al in de prijzen vallen en een van de weinigen zijn die voorbereid was.

Belangrijk is om te onthouden dat centrale banken wereldwijd als in een race om het snelst geld bijdrukken. Die geldmassa dikt elke maand aan en zal op een bepaald moment in beweging komen, net als een lawine.

Heeft u een een rantsoen inflatiebestendige assets opgebouwd? Indien niet, dan is het hoog tijd dat u daaraan begint!

Bron: Reuters
Foto: Reuters