Britse verkiezingen wegen op het Britse pond

Spannende tijden voor het Verenigd Koninkrijk, de vervroegde Britse verkiezingen zullen bepalen wie na 8 juni aan het roer zal staan. Een overtuigende overwinning voor huidig premier Theresa May betekent zonder twijfel een sterke onderhandelingspositie tijdens de brexit-gesprekken, maar haar tegenstander Corbyn zit haar steeds meer op de hielen en dat zaait twijfels op de valutamarkt.

De Britse premier Theresa May heeft de Britse verkiezingen vroeger laten doorgaan dan werd gepland, initieel was er geen verkiezing vóór 2020 maar op 8 juni dit jaar trekken de Britten al naar de stembus om het lot van het Verenigd Koninkrijk te bepalen.

Tot voor kort werd er van uit gegaan dat een duidelijke overwinning voor May onvermijdelijk was, maar de meest recente peilingen zorgen voor twijfels vermits Labour-kandidaat Jeremy Corbyn het gat met de conservatieve partij aan het dichten is.

Deze onduidelijke en onzekere situatie zorgt voor spanning op de valutamarkt. Het Britse pond staat namelijk wankel en weet niet goed welke richting te kiezen.

Een nipte overwinning voor May, met minder zetels in het Britse parlement, is een onduidelijk signaal voor de markten en kan de Sterling nog meer doen wankelen.

Dat wilt zeggen dat het Verenigd Koninkrijk definitief beslist om zich in woelig vaarwater te begeven buiten de Europese Unie maar dat de tegenstand binnen het parlement groter is dan nu.

Dat maakt dat de Sterling minder sterk in zijn schoenen zal staan omdat de onderhandelingspositie van de Conservatieven met de Europese Unie dan minder sterk zal zijn, wat uiteraard nefast zal zijn voor de toekomst van het Verenigd Koninkrijk.

Als May er in slaagt om de meerderheid van de stemmen te winnen en nog meer zetels te halen in het Britse parlement, dan kan het wel eens goed zijn dat er een heuse run ontstaat op het Britse pond en dat de waarde van de munt fors zal stijgen.

Bronnen: CNBCTelegraaf

Foto: PublicDomainPictures