Wat deze mogelijk toekomstige Fed-gouverneur zegt is beangstigend!

Bij de Fed staan momenteel drie posities open voor de raad van gouverneurs. Twee namen zijn zo goed als bevestigd om die posities in te nemen. Maar wat een van deze mensen zegt is werkelijk beangstigend!

Trump heeft volgens goedingelichte bronnen twee mensen op het oog om de openstaande posities in te vullen. Randal K. Quarles die voor het ministerie van financiën werkte onder Bush en Marvin Goodfriend die vroeger reeds voor de Fed werkte en nu professor economie is.

Quarles werd geselecteerd om wille van zijn positie in verband met financiële regulatie. Hij is tegen overregulering en wil van een heleboel regeltjes af. Perfect in lijn met wat Trump zegt.

Goodfriend op zijn beurt is voorstander van een transparanter rentebeleid. Hij wil dat de Fed een wiskundige formule volgt om de rente te bepalen. Dat is nu nog nattevingerwerk.

Het volgen van zo’n formule zou beleggers en ondernemers veel meer duidelijkheid geven.

Allemaal goed toch? Ware het niet dat Goodfriend ook nog andere ideeën heeft die veel minder leuk zijn.

Hij is namelijk een groot voorstander van negatieve interestvoeten. Jawel, de grote verantwoordelijke voor het stelen van uw koopkracht.

Ze zijn al in voege bij de centrale banken van de Eurozone, Zwitserland, Zweden en Japan en zorgen er voor hyperlage en zelfs negatieve rentes op spaarrekeningen.

Dat wil Goodfriend nu ook in de VS en hij wil geen klein beetje onder nul gaan zoals bovengenoemde centrale banken deden. Neen, hij wil serieuze negatieve interestvoeten!

“De nulgrens voor interestvoeten is een obstakel voor monetaire politiek en moet verwijderd worden, net zoals de goudstandaard en vaste wisselkoersen obstakels waren en verwijderd werden.”, zo luiden de beangstigende woorden van Goodfriend.

Tot nu toe zet het bestaan van cash geld een limiet op hoe ver een centrale bank de rente onder nul kan laten zakken.

Als de bewaarkosten goedkoper worden dan de negatieve interest die je betaalt op je bankrekening, wordt het aantrekkelijker om je geld van de bank te halen en in een kluis op te slaan.

Dat probleem heeft de centrale bank niet als cash geld niet meer bestaat.

Goodfriend onthulde op een symposium voor centrale bankiers hoe hij te werk zou gaan om cash uit omloop te halen.

Hij zou het niet zomaar afschaffen, maar zorgen dat er een aparte wisselkoers ontstaat voor cash geld!

“De nulgrens die onze interestpolitiek belemmert kan volledig en snel geëlimineerd worden als de centrale bank de vaste wisselkoers tussen depositogeld en papieren geld stopt te verdedigen.”

Als dat in de praktijk wordt gebracht kan het zijn dat je 100 euro naar de bank brengt en men je rekeningsaldo maar verhoogd met 95 euro.

De wisselkoers zou snel dalen en cash geld zou helemaal uit omloop verdwijnen omdat niemand het nog wil.

Eens dat gebeurt is staat er geen limiet meer op hoe laag de interestvoet kan gaan.

Het wordt met de dag duidelijker dat je niet kan vertrouwen in een transactiemiddel uitgegeven door een centrale bank. Of het nu gaat om euro’s, dollar of yen… ze worden allemaal gemanipuleerd door centrale banken die steeds creatiever worden om je koopkracht te stelen. De oplossing is dus wat geld opzij zetten in transactiemiddelen die niet gecontroleerd worden door een centrale bank: goud, zilver en bitcoin zijn enkele alternatieven.

Bronnen: FT, NYT
Foto: AgnosticPreachersKid