Brussel wordt verzekeraar rijker dankzij brexit

De Britse uittreding uit de Europese Unie brengt heel wat in beweging, zo zijn bedrijven op zoek naar uitvalsbasissen in Europa om een betere toegang tot de markt op het vasteland te verkrijgen. Dat merkt ook Marcia De Wachter op, directeur bij de Nationale Bank.

De Wachter gaf al te kennen dat er meerdere Britse bedrijven een proces hebben opgestart om erkenning aan te vragen om zo toegang te krijgen tot de Europese markt.

Brussel wordt volgend jaar sowieso al een financiële instelling rijker, de verzekeraar QBE heeft er namelijk voor gekozen om het hoofdkantoor naar Brussel te verplaatsen zodat ze een betere toegang hebben tot de Europese Unie.

De reden waarom ze Brussel hebben gekozen, is volgens Richard Pryce heel logisch. Als hoofd van de Europese activiteiten van QBE, weet hij als geen ander dat België op dit moment het grootste deel uitmaakt van hun Europese portefeuille, dat rechtvaardigt volgens hem Brussel als keuze.

Daarenboven zijn er in Brussel reeds 70 à 80 mensen tewerkgesteld in een vestiging van QBE, de Nationale Bank vond het daarom ook geen al te lastige beslissing om de regularisatie goed te keuren en het nieuwe hoofdkantoor van QBE te erkennen.

En zo wordt Brussel steeds aantrekkelijker voor Britse bedrijven die op zoek zijn naar een nauwere samenwerking met Europa na de brexit. Onze hoofdstad wordt aanschouwd als het centrum van Europa waar tal van Europese instellingen zijn gevestigd.

Na de financiële instelling Lloyd’s nu ook QBE, minister van Financiën Johan Van Overtveldt reageert alvast enthousiast. Brussel wordt op deze manier versterkt als financieel centrum, Van Overtveldt is van plan zijn aanpak nog efficiënter te maken zodat de stad nog meer bedrijven kan aantrekken.

Bronnen: Knack, FT

Foto: MaxPixel