Verenigd Koninkrijk krijgt te maken met ‘reality check’

George Soros, Hongaars-Amerikaanse beursmagnaat, waarschuwt het Verenigd Koninkrijk voor een pijnlijke economische realiteit die de Britten te wachten staat als de brexit wordt voltooid. Een uitstap uit de Europese Unie kan alleen maar leiden tot een verlies-verliessituatie, voornamelijk voor het V.K., en dat lijkt nu stilaan door te dringen bij de Britten.

Niemand wordt beter van een brexit, zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie gaan er op verliezen. Maar volgens Soros trekken de Britten aan het kortste eind omdat de schulden alleen maar zullen toenemen, het consumentenvertrouwen zal dalen en de levensstandaard zal afnemen.

De ijdele hoop die werd gecreëerd tijdens het referendum maakt steeds meer plaats voor de harde realiteit. De voorspelling van een groeivertraging van de Britse economie is misschien (nog) niet uitgekomen, maar de consumenten zien het almaar minder rooskleurig in. Het vertrouwen is de laatste tijd fors gedaald omwille van het zwakke pond en de torenhoge inflatie van ongeveer drie procent.

Gouverneur van de Bank of England Mark Carney bevestigt dat het inflatiecijfer extreem hoog is en dat dit een negatief effect heeft op de huidige situatie, zeker in combinatie met het zwakke pond.

Maar hij denkt er voorlopig nog niet aan om de rente van de centrale bank op te trekken, eerst wilt hij zien hoe de Britse economie gaat reageren op het verloop van de brexit-onderhandelingen.

George Soros benadrukt dat een brexit niet ongedaan kan worden, maar de Britse bevolking kan wel van gedacht veranderen in tussentijd. Hij verwacht dat de brexit pas rond zal zijn na vijf jaar maar tegen dan zijn er al nieuwe verkiezingen geweest.

Afhankelijk van het verkiezingsresultaat in 2022, is het dus perfect mogelijk dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie opnieuw in het huwelijksbootje stappen nog voordat ze gescheiden zijn.

Bronnen: Bloomberg, Business Insider

Foto: World Economic Forum – Flickr