Gaan Belgische baggeraars aan de haal met Russisch megaproject?

De Russische overheid wil vier artificiële eilanden aanleggen in de Baai van Kola, aan de Barentszee, in het kader van groots nieuw gasontginningsproject op zee. Vorige week schreef de overheid een aanbesteding uit.

De eilanden zullen dienst doen als hub voor de omzetting van aardgas in LNG, waarna ze op transport kunnen worden gezet. De regering is ambitieus: tegen 2020 moeten de eilanden niet alleen klaar zijn, de hele LNG-productie moet dan ook van start kunnen gaan.

Concreet zouden de eilanden in de Baai van Kola zo’n 16.5 miljoen tol LNG per jaar kunnen produceren. Dat is goed voor 10.000 permanente jobs, en een grote boost voor de regionale economie. De totale investering wordt geraamd op zo’n 400 miljoen USD.

De productie- en transportkosten van LNG zijn bijzonder hoog. Daarom kan LNG, dat met grote schepen wordt vervoerd en constant koel gehouden moet worden, moeilijk concurreren met gaspijplijnen. Die zijn goedkoper om draaiend te houden, en brengen het product sneller in de gewenste vorm tot bij de klant.

Westerse bedrijven als Shell die onderzee-gas oppompen middels schepen, installeren de LNG-conversie op diezelfde schepen. Daardoor kunnen de schepen minder LNG stockeren en gaat heel wat energie op het schip naar conversie ipv transport. Via statische eilanden zou dat een stuk goedkoper kunnen. Op die eilanden is meer plaats voor grotere LNG-conversie, en kunnen rederijen besparen op technologie en meer LNG sneller transporteren.

Bovendien bieden opgespoten eilanden, bestaande uit zond, klei en marine sedimenten, meer mogelijkheden dan de on-shore permafrost, waarin onmogelijk gegraven kan worden.

De vraag is nu: wie gaat aan de haal met de aanbesteding? Misschien wel één van de grote Belgische baggeraars DEME of De Nul?

Bron: Russische overheid

Foto: kees torn, no changes made