Rusland breidt greep op de Europese gasmarkt gevoelig uit

Opmerkelijk bericht: volgens Russische media zou het Russische LNG-bedrijf Yamal aan de haal gaan met een Spaans monstercontract. Concreet zou dat betekenen dat vanaf mei 2018 zo’n 12% van de Spaanse gasconsumptie van Russische oorsprong is.

Dit bericht is opmerkelijk om twee redenen.

Ten eerste was Spanje één van de weinige landen (net als België) die tot voor kort volledig onafhankelijk was van Russisch gas. 51% van de Spaanse import was afkomstig uit Algerije. Vrijwel al het LNG dat in Spanje werd geconsumeerd was van Qatarese makelij. Dat marktaandeel wordt nu vrijwel volledig ingepalmd door de Russen.

Ten tweede kocht Spanje vorig jaar nog 300 miljoen kubieke meter LNG aan van Amerikaanse leveranciers. Dat avontuurtje blijkt dus maar van korte duur.

Het is duidelijk waarom Spanje het over een andere boeg gooit: Russisch LNG is 20% goedkoper dan Amerikaans en 30% goedkoper van Qatarees LNG.

Een bijkomende reden dat deze deal opmerkelijk is, is de rol van Duitse en Zweedse financiële instituties. Die zouden garant staan voor 200 miljoen euro aan investeringen in de LNG-productiefaciliteiten van Yamal, bedoeld voor de Europese export.

Ter vergelijking: de volledige LNG-activiteiten van Yamal worden geschat op een netto waarde van 27 miljard dollar.

Ook Total participeert aanzienlijk in het project: de Franse gasreus is goed voor 20% van de aandelen in de joint venture die gasontginning in de Yamal-regio exploiteert.

Pittig detail: Polen besloot in oktober 2016 nog om haar import van Russisch gas af te bouwen ten bate van veel duurdere Qatarese LNG. Dat Spanje, gesteund door een Franse oliereus en Duitse en Zweedse investeerders, nu volop de Russische kaart trekken, zegt iets over de geopolitieke eendracht binnen de EU.

Bron: RBTH

Foto: Janak Raja