Vernedering voor Verhofstadt: Rusland haalt België in op de lijst van meest attractieve investeringslanden

De soap rond de anti-Russische sancties van de EU kon u de afgelopen 2 jaar nauwgezet volgen hier bij beurs.com. Deze maand besloot de EU om de sancties met nog eens zes maanden te verlengen.

De sancties lijken weinig op te leveren: niet alleen kosten ze de Europese economie duizenden jobs en miljarden aan gederfde inkomsten en lucratieve deals, Rusland slaagt erin om de gevolgen binnen de perken te houden.

Akkoord, er heerst een torenhoge inflatie in Rusland en de autarkische droom van Poetin maakt het leven voor de modale Rus voorlopig heel duur, maar toch blijven buitenlandse investeerders massaal de weg naar de Russische markt vinden.

In het eerste kwartaal van 2017 bedroegen de directe buitenlandse investeringen in de Russische economie zo’n 7 miljard USD. Dat is nog altijd bijzonder laag, maar wel het hoogste bedrag in de voorbije 3 jaar. Het is dus niet alsof de sancties erin slagen om de Russische economie internationaal te isoleren.

Rusland stijgt zelfs naar een verdienstelijke zevende plaats op de lijst van populairste Europese landen voor buitenlandse investeerders. Voor een economie als de Russische is dat relatief laag, maar dat het land stijgt bewijst wel het failliet van de economische sancties.

Sterker nog:Rusland steekt in dat lijstje België voorbij, dat van de zesde naar de achtste plaats dondert.

Bron: Ernst & Young

Foto: Sergey Tchernyakov