Onderzoek Trump en Rusland zorgt voor oorverdovende ruis

Wat is er nu eigenlijk gaande met die malle Amerikanen?

Sinds juli 2016 doet de FBI onderzoek naar inspanningen van de Russische regering om de presidentiële verkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Inclusief de betrokkenheid van president Trump daarin.

Financiering voor een onderzoek dossier voor de oppositie (van Trump in verkiezingstijd) kwam in 2015 van een “Never Trump” Republikein. Dus niet uit een of andere Democratische campagnekist, daar was het nog te vroeg voor.

Later veranderde dat en werden Democraten aangeschreven om te doneren om het research werk gaande te houden.

Nog voordat er sprake was van enige Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen was er dus al een actie gaande om Trump zwart te maken. Een die later uitmondde in een officieel onderzoek.

M.I.6.

Het geld voor die actie liep uiteindelijk binnen en daarmee kon voormalig M.I.6. Agent Christopher Steele aangetrokken worden.

Steele staat aan de basis van meest van de beschuldigingen.

Volgens insiders voor tussen de 12 en 15.000 dollar per maand, ex onkosten, ging de gepensioneerde geheim agent Steele aan het werk voor research firma Fusion GPS.

Ondertussen zijn we een jaar verder en is er nog steeds geen bewijs van samenspanning tussen de Russen en de Trump-campagne bekendgemaakt.

Het zou zo maar kunnen.

Of niet.

Bewijs is nog niet geleverd.

De president zal zijn nagels bijten naar de uiteindelijke conclusies van het officiële onderzoek.

Het onderzoek is dus nog steeds gaande. Maar met Steele als spil in de as achter het onderzoek naar Trump zou men zich ook af kunnen vragen of er geen sprake is van Engelse inmenging in Amerikaanse politiek.

Podesta Group

Hillary Clinton’s presidentiële-campagnevoorzitter John Podesta, die ook voormalig stafhoofd was van president Bill Clinton en adviseur van president Obama, kende enkel positieve ervaringen met de Russen.

We weten nu, dankzij de Panama Papers, dat de Podesta Group (opgericht door John en zijn broer Tony Podesta) lobbyde voor de grootste bank van Rusland, Sberbank.

Volgens Reuters was Tony Podesta ook een van de lobbyisten die geregistreerd waren om organisaties te vertegenwoordigen die de Oekraïnse president Viktor Yanukovich ondersteunden.

Onder die organisaties “the European Centre for Modern Ukraine”, dat Tony Podesta een 900.000 dollar betaalde voor zijn lobby-werkzaamheden.

Deze Europese non-profit hielp dezelfde Oekraïense politieke partij die eens geadviseerd werd door Paul Manafort.

Opvallend detail: Manafort werd later de presidentiële campagnemanager van Donald Trump.

Stom toeval natuurlijk.

Daarnaast is Washington ook maar een dorp.

Uranium One

Terug naar Podesta.

De Podesta Group vertegenwoordigde ook Uranium One, een uraniumbedrijf van de Russische overheid.

Uranium One kreeg vervolgens goedkeuring van het ministerie van Buitenlandse Zaken – waar Hillary Clinton hoogste baas was – om uranium te winnen in de VS.

De New York Times wist te melden dat de voorzitter van Uranium One, Frank Guistra, de grootste en daarmee gelijk de meest controversiële donor is van de Clinton Foundation.

Geen vuiltje aan de lucht.

Bill

Verder werd Bill Clinton in 2010 500.000 dollar betaald voor een toespraak door de Russische investeringsbank Renaissance Capital.

Critici beweren dat de fee die Clinton heeft gekregen een appetizer was om de Uranium One-deal er bij het State Department van Hillary doorheen te krijgen.

Een beetje kort door de bocht.

Bill Clinton levert regelmatig speeches van 500.000 dollar of meer.

Zoals een 750.000 dollar toespraak in Hong Kong in 2011, betaald door een communicatiemaatschappij uit Zweden.

Of een toespraak van 600.000 dollar in Nederland, ook in 2011, betaald door Nederlandse verzekeraar Achmea.

Niet heel interessant dus. Daar is niemand wijzer van geworden (alleen iets rijker).

Joule Unlimited

In 2011 gebeurde er wel wat anders interessants.

Podesta werd lid van de Raad van Bestuur van Joule Unlimited, een alternatief brandstofbedrijf gebaseerd op zonne-energie met het hoofdkantoor in Massachusetts en activiteiten in New Mexico en Nederland.

Een paar maanden nadat Podesta die rol aannam nam Anatoly Chubais, voorzitter en directeur van het Russisch overheidsinvesteringsfonds RUSNANO, ook een stoel in de Raad van Bestuur van Joule.

Daarnaast nam hij 35 miljoen dollar mee dat in het bedrijf geïnvesteerd werd.

Natuurlijk niets onwettigs aan, that’s politics as usual.

Euh, business natuurlijk.

En de overbelichting van de rol die de VS had bij de desintegratie van de USSR ben ik nu, na 25 jaar, eigenlijk ook wel zat.

Bronnen: Forbes, PolitiFact, New York Times, Reuters, Vanity Fair, Politico

Foto: Flickr