Wat als Janet Yellen wordt afgezet door Trump?

Het rommelt een beetje bij de Amerikaanse centrale bank, eerder deze week werd voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve een vraag gesteld tijdens een persconferentie aangaande haar positie binnen de instelling, maar die ontweek ze zonder verpinken. Er wordt gespeculeerd dat haar termijn volgend jaar zal aflopen en ze vervangen zal worden door iemand die wordt aangesteld door President Trump zelf.

Een opvallend moment vorige week, Fed-voorzitter Janet Yellen die een vraag ontwijkt over haar positie binnen de Amerikaanse centrale bank. Er heersen namelijk twijfels of Amerikaans president Donald Trump haar ambtstermijn volgend jaar zal verlengen, hij zou naar het schijnt een goede vervanger op het oog hebben.

Begin volgend jaar loopt Yellen haar ambtstermijn af maar ze weet nog niet of ze haar plaats zal kunnen behouden als voorzitter van de Federal Reserve. Donald Trump liet eerder al weten geen fan te zijn van de manier waarop het monetaire beleid wordt geregeld in de Verenigde Staten.

Donald Trump is namelijk geen voorstander van de renteverhogingen en het verstrakken van het beleid, hij ziet liever een monetair beleid dat de rentes laag houdt om zo de Amerikaanse economie verder te stimuleren, dat zei hij tijdens een interview met The Journal in februari.

Echter,  zes maanden na zijn aanstelling als president van de Verenigde Staten van Amerika heeft hij tot nu toe nog geen slecht woord gezegd over de huidige stand van zaken. Federal Reserve chief van St. Louis James Bullard liet alvast weten dat de Trump-administratie voorlopig niet ontevreden is over de manier waarop het monetair beleid wordt aangepakt.

Met andere woorden, ofwel blijft Janet Yellen volgend jaar gewoon aan als voorzitter van de Federal Reserve, ofwel wordt ze toch vervangen maar zal het huidige proces van de reeks renteverhogingen worden verdergezet aan een lager tempo dan we nu gewoon zijn.

En dat is een positief signaal naar de financiële markten toe want de twee bovenstaande scenario’s zijn gemakkelijk verteerbaar. Een plotse shift in het monetair beleid naar een nog strakkere aanpak zou het tegenovergestelde effect hebben, met een negatieve invloed op de financiële markten wereldwijd.

Bronnen: CNBC, CNBC

Foto: Wikimedia